Ragout de vita cu galuste din creier



Ragout de vita cu galuste din creier, aceasta reteta este una din mancarurile preferate de sotului meu, care-i aminteste de copilarie, deci o reteta „ca la mama acasa”.

Ragout inseamna modul de preparare a alimentelor, iar numele provine din limba franceza veche ” ragoûter „, si se traduce „a revigora gusturile”. Este un amestec de carne, legume… gatite la foc mic. De-a lungul timpului au aparut o varietate de retete de ragout specifice diferitelor regiuni ale Europei.

 

Ingrediente ragout:
* 600 g carne de vita, taiata bucatele
* 100 – 150 g ciuperci feliate
* 1 ceapa
* 1-2 fire ceapa verde
* 2 morcovi
* 1 pastarnac
* 1 telina mica
* 1 pumn de mazare
* 200 ml supa de vita
*100 ml vin alb
* chimen
* rozmarin
*1 lingurita amidon
* 2 linguri. smantana
* patrunjel proaspat
* ulei de masline
* sare
* piper

Mod de preparare:

Carnea de vita, de preferat pulpa, se sterge si se taie in cuburi mari.

Se pun intr-o tigaie cu putin ulei, se rumenesc bucatile pe toate fetele. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se adauga vin alb si supa de vita.

Supa se poate pregati si din cub knorr. Se lasa la fiert la foc mic, verificand mereu, cand lichidul scade se complecteaza iar cu supa.

Separat se curata zarzavaturile si se taie in forme cat mai variate. Ceapa marunt, morcovul in forma de stelute, pastarnacul betisoare, telina in fasii subtiri, dupa care se distuie, plus mazarea intr-o alta tigaie, cat sa le accentuieze izurile.



Cand carnea este 70% patrunsa se adauga legumele distuite si se continua fierberea tot la foc mic. Eu am folosit ciuperci de conserva, asa ca le-am adaugat spre sfarsit impreuna cu 1 lingurita de amidon amestecat cu 2 linguri de smantana. Se mai lasa 2 min. pe foc, apoi se adauga si patrunjelul tocat.

Ingrediente galuste din creier:
* 200 gr creier
* 2-3 felii de paine
* 1 pahar de lapte
* 2 galbenuluri
* 2-3 linguri de pesmet
* patrunjel tocat
* piper boabe
*sare        * piper
* boia

 

Creierul se tine 1/2 de ora in apa rece ca sa-i iasa fibrele de sange. Apoi se opareste in apa cu sare, piper boabe si cateva picaturi otet. Se scoate pe fartie absorbanta. Cand se raceste se toaca cu o furculita. Feliile de paine se scufunda in lapte, apoi se storc si se faramiteaza. Patrunjelul tocat impreuma cu pesmetul se prajeste in cateva picaturi de ulei.

Intr-un bol se anesteca creierul, painea, pesmetul cu verdeata, cele doua galbenusuri, sare, piper si boiaua de ardei. daca este prea moale mai adaugati paine faramitata.

Lasam putin la rece, dupa care facem gelustele. Cel mai usor cu doua linguri udate, luam compozitie si dintr-o lingura in cealalata, dam forma de galusca. Dar merge si cu mana. Se prajesc in ulei incins.

Pe farfurie se serveste acest Ragout de vita alaturi de aceste galuste din creier, care inlocuiesc orice alta garnitura de orez, paste, cartofi.

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

9 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

    @ONESTA, multumesc de urari!

    @Bianka, o seara frumoasa.

    @Liana10, si mie imi place mult creierul, indiferent cum este facut. Pup!

    @Alina–Explora Cuisine, multumesc, te sarut.

Dă-i un răspuns lui Liana10 Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.