Pljeskavica, burger sarbesc



 

Pljeskavica / plescavita e originar din Serbia, cum toata lumea stie. Dar ca multe alte retete si aceasta a emigrat, iar fiecare si-a pus amprenta sa personala.

Dupa o plimbare pe net, am aflat ca plescavita autentica ar avea cel putin trei tipuri de carne, adica vita, porc si berbec si-n plus afumatura. Dar e greu sa mai gasesti autenticul in multitudinea de variante. Sotul meu stie varianta care v-o prezint acum.

 

 

Ingrediente:

* carne de vita – 2/3
* carne de porc – 1/3
* 1 ceapa rosie
* usturoi zdrobit
* coriandru
* mucsoara
* boia de ardei
* sare
* piper

 

 

Mod de preparare:
De regula se foloseste carne de vita, vaca, nu vitel. Cantitatea o alegeti in functie de cat e familia de mare, dar sa respectati proportia 2/3 vita si 1/3 porc. Ceea ce-i specufic acestor burgeri, carnea se macina fin de 2-3 ori.



Ceapa rosie se taie marunt si se amesteca cu carnea, se adauga usturoi zdrobit, coriandru, nucsoara, boiaua de ardei, sarea, piperul si se amesteca bine toate intr-o masa compacta.

 

 

Din amestecul rezultat se fac chiftele rotunde, plate si groase de cca 1 cm, care se prajesc de preferinta pe gratar, doar uns cu o pensula cu ulei. Se intoarce doar cand jumatatea de burgar dinspre foc si-a schimbat culoarea. La fel lasam sa se prajeasca si pe cealalta parte la foc potrivit.

 

 

Se serveste fie intre chifle, fie langa niste cartofi prajiti si o salata. Pofta buna!




loading...



Recomandările noastre

7 comentarii

  1. 1
  2. 2

    Bine te-am regasit!Pot spune ca-i foarte bun pentru ca am mancat saptamana trecuta in Croatia ca si cevapcici un fel de mici de-ai nostri foarte buni si ei…Si ei mananca cu Ajvar un fel zacusca de ardei si cu …ceapa cruda!Scuza-ma ca am divagat dar …inca mai gustul lor…o BUNATATE!!!
    Pupici si o seara placuta!!!

  3. 3

    @sarah, incearca vita-miel cred ca-i foarte bun. Pupici si week-end placut!

    @Petronela, bine ai venit din vacanta. Ma bucur ca mi-ai impartasit cum erau cei de bastina, ca sa zic asa. De Ajvar am auzit dar nu am mancat. Daca seamana cu zacusca de ardei o putem face si noi. Te sarut si un Week-end placut!

  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>