Tort cu struguri si ganache de ciocolata alba



Ciorchinii de struguri sunt un adevarat deliciu pe care toamna ni-l ofera si de care trebuie sa ne bucuram. Putini sunt cei care nu ii consuma cu placere pentru parfumul si savoarea lor.

Sunt minunati si in diferite retete culinare ca si-n dulciuri. Acest Tort cu struguri si ganache de ciocolata alba este un exemplu.

Ingrediente Blat:
4 oua
250 g zahar
80 unt
120 ml lapte
100 g ciocolata
1 zahar vanilat
cca. 300 g faina
1 plic praf de copt
Ingrediente ganache:
400 g ciocolata alba
400 ml frisca
15 g gelatina

 

Decor:
struguri albi si negri
80 g fulgi de migdale

 

Preparare blat:

Cele 80 g de unt, 120 ml  lapte si 100 g ciocolata ruptain bucati, se pun intr-un vas pe foc, mestecand pana se dizolva ciocolata.

Rezulta o crema ciocolatoasa care se lasa la racit. Separat intr-un bol se mixeaza cele 4 oua pana isi mareste volumul. Se adauga treptat zaharul mixand in continuare. Cand devine mai consistent se adauga si compozitia cu crema ciocolatoasa.

Se opreste mixerul si se incorporeaza faina cenuta cu praful de copt.amestecand cu o lingura. Se pregateste o forma de tort cu hartie de copt si se rastoarma crema pentru blat. Se da la cuptor pentru 50 de minute sau pana o scobitoare iese curata.

Fiind un aluat ca de chec, acesta va creste pe centru, dar nu va speriati, se taie si se niveleaza inainte de al imparti in trei. Se insiropeaza fiecare blat cu un sirop din apa, zahar si vanilie.

Pregatirea ganachului. La aceasta crema cantitatea de ciocolata este mai mare ca cea de frisca, dar pentru ca am folosit si gelatina, am folosit cantitati egale. Deci, gelatina se pune in 3-4 linguri de apa pentru 10 minute.



Frisca se pune sa se incalzeasca pe foc. Se adauga apoi peste bucatile de ciocolata alba rupta in bucati si se amesteca pana se topeste. se adauga si gelatina incalzita si se amesteca sa se dizolve in toata ciocolata.

 

Se lasa la rece, nu foarte mult ca se incheaga. Rolul gelatinei este de a face ganachul ferm si a sustine bine boabele de struguri. Cand e suficient de racita se mixeaza si devine o crema omogena.

Forma in care am facut blatul o tapetam cu folie de plastic si se aseaza primul blat. Se intinde jumatate dim ganachul de ciocolata alba si se aseaza in cerc boabele de struguri alternandu-i pe cei albi cu cei negri in cercuri concentrice.

Se acopera cu al doilea blat si se repeta cu ganache si struguri. Se inchide cu ultimul blat, se acopera cu marginile de folie de plastic si se da la rece pentru minim 2 ore. Eu cum am facut pe seara, am lsat pana doua zi la frigider.

Cand se scoate de la frigider, se desface, se muta pe un platou si se decoreaza. Pentru asta am mixat 200 ml de smantana pentru frisca. Se imbraca tortul dupa imaginatia fiecaruia.

Desigur sa nu uitam sa adaugam in decor si boabe de struguri.  Ca sa rup monotonia albului, pe lateral am lipit fulgi de migdale pe care i-am prajint inainte intr-o tigaie.

Sper sa va placa si sa-l incercati. Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

22 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    @Carmen incearca si sigur iti va placea. Pupici!

    @Ana Maria Ciolacu multumesc mult. Si retetele tale sunt perfecte. Pup!

    @DiaMar cu draga inima esti binevenita la o felie de tort. Pupici!

    @pansy multumesc si ma bucur de vizita. O seara frumoasa!

    @Bianka ma bucur, pup!

  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18

    Nu as fi crezut ca mainile de om pot face asa ceva frumos! Nu ma uit de obicei la deserturi, ca nu mananc dulce si nici pofticioasa nu sunt, dar de data asta recunosc ca tortul vostru m-a vrajit. Va admir cu sinceritate munca.
    codruta

  19. 19

    @Lady Butterfly ma bucur, astept sa-l postezi. Pup!

    @Andreea multumesc frumos. Te sarut!

    @Apa.Faina.Sare. multumim de aprecieri. Cu aceeasi sinceritate si noi apreciem ce faci tu. Te sarutam!

  20. 20
  21. 21
  22. 22

Dă-i un răspuns lui maya Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.