Concurs „Sarbatori in oale noi!”



– fotografia este de pe web imagini –

Particip la concursul “Sarbatori in oale noi” care se desfasoara pe
blogul Laurei Laurentiu pe http://www.retetecalamama.ro/, iar „Obiceiuri si
traditii de Craciun tinute in zona unde locuiesti”, este una din etapele
concursului.

Sarbatorile de iarna la unguri, (sotul meu Miki fiind ungur), incep in ultima duminica din luna noiembrie, cand incepe Adventul, un fel de post al Craciunului, dar care tine doar patru saptamani, fata de sase, cate sunt la romani ortodoxi. In ziua de Advent, in fiecare casa se impleteste o cununa din crengute de brad, impodobita cu conuri de brad, panglici, nuci poleite si patru lumanari. In fiecare din duminicile Adventului se aprinde cate o lumanare, pentru a marca apropierea Craciunului. „Advent” e un cuvant de origine latina, care inseamna „Venirea Domnului”, tradus in maghiara ca „Úrjövet”.



O amintire frumoasa din copilaria sotului meu Miki, legata de aceasta perioada, este Cutia cu Surprize asezata langa Coroana de Advent, de unde, copil fiind, avea voie sa scoata in fiecare zi cate ceva: o caramea, o turta dulce, fursecuri sau pricomigdae, acestea din urma fiind preferatele lui.

Si ca un miracol, pe masura ce cutia cu dulciuri se golea, in ziua urmatoare aceasta se umplea la loc. Este o perioada speciala in care ii aminteste de copilarie, de Craciunul de altadata care apoi culmina cu sfarsitului de an, Revelionul.

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.