Oua Benedict



 

Am inceput saptamana cu acest mic dejun. Gustul formidabil si aspectul deosebit al acestor Oua Benedict, le face unul din cele mai mai savuroase preparate pentru micul dejun.

Combinatia dintre oua, paine, sunca si minunatul Sos olandez, iti ofera energie suficienta pentru toata dimineta. Sper sa va tenteze pentru una din diminetile urmatoare.

 

 

Ingrediente:
* felii de sunca taraneasca
* 2 oua
* 2 chifle crocante
 
Sos olandez:
* 2 galbenusuri
* 100 g de unt
* 50-60 ml vin alb
* 1 lingura de zeama de lamaie
* 1 lingura otet (optional)
* sare
* piper alb

 

 

Mod de preparare:
Sosul olandez se aseamana cu maioneza, doar ca este pregatit la cald. Pare pretentios, dar daca se respesta regula  esntiala, aceea de a nu incalzi prea tare sosul cand il pregatim, deoarece nu se mai leaga, in rest totul e simplu. Intr-un bol se pun cele doua galbenusuri si lingura de zeama de lamaie.

 

 

Le batem cu telul sau o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Se pune bolul la bain-marie, la foc foarte mic, astlel ca vasul cu galbenusuri sa nu atinga apa care fierbe in celalalt vas. Se amesteca incontinuu pana cand sosul se ingroasa putin.

Adaugam treptat si untul taiat cubulete si se freaca bine sa se omogenizeze. Nu se adauga tot odata, untul trebuie sa se incorporeze treptat ca sosul sa nu iasa prea lichid.

Este si varianta sa incalziti separat untul si sa-l turnati apoi la fel treptat in prima compozitie, dar in acesta varianta trebuie avut mare grija, ca untul sa nu devina complect lichid, ca la fel sosul nu va iesi legat.

 



 

Se adauga in sos vinul alb si otetul. Eu nu am pus otet, nu-mi place prea acru, iar vinul ii da gustul de care are nevoie. Se condimenteaza cu sare si piper alb.

Daca sosul se incinge si nu se leaga, luati vasul de pe foc si adaugati 1-2 linguri de apa foarte rece, mestecand pana se leaga din nou. In cel mai rau caz, o luati de la capat cu un singur ou si cu zeama de lamaie si cand incepe sa se lege, adaugati putin cate putin din sosul nelegat. Asa procedam si cand ni se taie maioneza.

Sosul olandez nu rezista mult fara sa se taie, de aceea se serveste imediat, sau poate fii tinut intr-un bol deasupra unui vas cu apa calda, cel mult 30 de minute pana ne pregatim sunca, chiflele si ouale romanesti.

Taiem chiflele pe jumatate si se prajim putin. Eu le-am rumenit cu aparat de facut sandwich-toast. Sunca taraneasca feliata se prajeste in foarte putin ulei si unt, pentru ca-si mai lasa si ea grasime. Apoi se pune pe o hartie absorbanta si se tine la cald.

 

 

Facem ouale romanesti, adica le fierbem, fara coaja, in apa clocotita cu doua linguri de otet. Se sparg ouale exact deasupra vasului cu apa, le dam drumul in apa, iar cu o lingura cautam sa adunam albusul, care cauta sa se imprastie in apa, cat mai aproape de ou.

 

 

Cand e gata se scoape cu cu o spumiera, ca sa se scurga apa si se aseaza peste feliile de sunca, deja aranjate pe chifle. Se adauga deasupra din abundenta sos olandez si se servesc imediat. E un mic dejun pe care l-ai manca in fiecare zi.

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

22 comentarii

  1. 1

    Delicioase… Daca dai cu lingura, adica invirti in jurul oului apa, se imprastie mai putin albusul, ramine linga galbenus… Ce zici, ma pot prezenta la o portie de out ?!

  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

    @Daniela dupa ce se imprastie primul, eventual si al doilea, pe urmatoarele sigur le reusesti. Pupici!

    @Emily ma bucur ca-ti plac, sa le incerci. Pup!

    @Adela Zilah cu placere te servesc. Pup!

    @DiaMar si tare satioase. Pup!

    @Licuta Marin de acord cu tine. Pup!

    @Cristina sa le si incerci. Pup!

  8. 8

    Am nimerit la fix ptr micul dejun! Foarte frumos arata… iar sosul… deja mi-a dat batai de cap! :)) La ce talent am eu la taiat creme/maioneze etc, sigur mi se va taia din prima! 🙂 Dar tot am sa-l incerc! Pupici

  9. 9
  10. 10
  11. 11

    @Simona sunt situatii cand reusesti prima oara si nu nu-ti mai iese dupa aceea, asa ca cu incredere. Pupici!

    @Antonina S. ai tai stiu ce-i bun. Pupici!

    @Mare Maria cu mare drag, pupici!

  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19

    As adauga in reteta precizarea de a nu se pune tot untul in acelasi timp. Am preparat sosul dupa aceasta reteta si a iesit foarte bun la gust dar foarte.. lichid. Am cautat apoi si alte retete pentru a vedea unde am gresit si am constatat ca majoritatea precizau sa adaugam untul putin cate putin. Oricum, multumim pentru reteta, un gust minunat!

  20. 20
  21. 21
  22. 22

Dă-i un răspuns lui Adela Zilahi Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.