Pui umplut la cuptor

 

Friptura, pe post de fel principat, este cel mai important ingredient al unei mese festive. Acest „Pui umplut la cuptor” l-am avut la masa de Paste si este creatia lui Miki, eu am fost doar ajutor de bucatar.

Este o reteta putin laborioasa ce-i drept, dar daca aveti timp, rezultatul este fabulos. Umplutura este cheia, este un amestec de ingrediente pregatite individual, care impreuna dau toata savoarea preparatului. Sper sa va tenteze si intr-o buna zi sa-l incercati.

 

 

Ingrediente:
* 1 pui grill de cca. 1.5 kg
* zeama de lamaie
* uilei de masline
* 1 lingurita de rozmarin
* sare     * piper alb
* 1 pahar de vin alb – 200 ml
* 10 betesoare de frigarui

 

Garnitura:
* 600 g cartofi noi
* 1 morcovi
* 1 pastarnac
* 1 ceapa rosie
* rozmarin proaspat

 

 

Umplutura:
* 400 g ficatei de pui
* 200 g carne de pui (sau curcan)
* boia dulce
* 200 g ciuperci champignons
* 1 lingurita condiment de ciuperci
* 150 g slanina afumata / bacon
* 200 g cuscus + 1 lingurita curry
* 150-200 ml supa de pui
* 5 oua crude + 2 oua fierte
* margarina de gatit + ulei de masline
* sare     * piper
* condimente de drob

 

Verdeturi:

* 1 legatura ceapa verde
* 1 legatura usturoi verde
* 1 legatura de patrunjel verde
* 1 legatura de marar verde
* 1 legatura de leurda

 

 

Mod de preparare:
Prepararea acestei retete necesita doua etape. Pentru umplutura incepem sa pregatim pe rand ingredientele. Ficatei de pui se curata, apoi se spala, se tamponeaza de excesul de apa si se pun intr-o tigaie la prajit cu putina margarina si 2 linguri ulei de masline.

Daca necesita lichid adaugam putina supa de pui. Cand infigem un cutit si nu mai iese sange, sunt gata si se scot pe o farfurie. Acum se sareaza si se pipereaza.

 

 

Carnea de pui (curcan) se toaca si se distuie in putin ulei de masline, iar cand a scazut se adauga putina supa de pui. Se mai lasa pana absoarbe lichidul. Se condimenteaza cu sare, piper si boia si se da deoparte.

Ciupercile champignons se decojesc (sau nu !) si se scot piciorusele. Se taie julien si se distuie la fel in putina margarina si ulei de masline. Cand scade apa se adauga supa de pui atat cat se cere. Ideea lui Miki de a adauga cuscus in loc de paine sau orez a fost minunata.

Incercati si o sa va placa. Oparim cuscus-ul, il lasam acoperit 10 minute, dupa care-l scurgem. Il stropim cu putin ulei de masline sa nu se lipeasca si-l condimentam cu o lingurita de curry praf., care-i va da si aroma si culoare. Tocam si toate verdeturile cam de 5 mm.

 

 

Fierbem 2 oua tari pe care le taiem apoi in cuburi la fel ca si slaninuta afumata.

Avand toat componentele gata, incepem sa compunem umplutura. Intr-un vas mare punem ficatei, cuscus-ul si adaugam jumatate din verdeata.
Adaugam apoi ciupercile distuite si taiate mare si omogenizam.

 

 







loading...

Adaugam si carnea de pui tocata cu restul de verdeata.

 

 

Cele 5 oua le batem cu o furculita. Adaugam in umplutura si cubuletele de oua fierte si la sfarsit turnam ouale batute si omogenizam toata compozitia. De regula fiecare ingredient cand a fost pregatit a fost si condimentat.

De aceea umplutura nu ar mai necesita alte condimente, decat dupa gust, condimente pentru drob. Se gasesc la plic in orice supermarket si dau un gust tare bun.

 

 

Pregatirea puiului. Se spala bine si se sterge. Se parleste pe flacara de la aragaz ca sa scapam de puf si sa capete gust de pui de casa. Cu un cutit ascutit si o foarfeca de bucatarie, scoatem steanul ( osul pieptului ) puiului.

 

 

Stergem bine inauntru si stopim cu zeama de lamaie, care are rol de fragezire. Incepem sa umplem puiul cu grija, nu trebuie indest ca sa nu pocneasca la cuptor. Cu mainile uniformizam umplutura, apoi coasem pielea. Legam picioarele intre ele si legam si aripile pe langa pui.

 

 

Pregatim tava pentru cuptor.Asezam ceapa rosie, morcovul si pastarnacul taiate romdele. Asezam peste legume betele de frigarui, formand un gratar, care va impiedica puiul sa se prinda de tava.

Punem si puiul si asezam roata cartofii noi curatati. Se unge puiul si se condimenteaza cu rozmarin. In tava se pune ulei de masline, supa de pui si vin alb.

 

 

Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 30-40 de minute. Se scoate apoi folia si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca inca cca. 30 de minute, stopind din cand in cand cu zeama din tava. Daca acesta scade se mai complecteaza. Cand este gata, arata cam asa:

 

 

Se scoate din tava se lasa sa se odihneasca 10 minute apoi se serveste cu sosul alaturi, o salata de sezon si un vin alb demi-sec sau sec. Pofta buna!

 

 

loading...


Recomandările noastre

14 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

    Hmmm, ce bine arata… Eu mi-as baga un dintisor, direct in funduletul puiului… ala il maninc primul de fiecare data… , dar nu zic "nu" si la un copanel…Pupici !

  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    Waw! ce bine arata data viitoare ma autoinvit si eu ,sosesc prin fan curier:)multumesc pt urari,va pupik dulce pe amadoi,apropo si tortul genial!mi-ati facut o pofta desi-s ghiftuita cu de toate,tare-as vrea sa va vad pe amandoi in bucatarie,trebuie sa fie o relatie speciala intre voi,ca va intelegeti,eu cu sotul ne mai ciondranim in bucatarie,pt ca si el gateste si i place sa-i fac tot retetele ale vechi,nu-i place noul,ma exaspereaza,fetita ma cearta ca nu -mi las imaginatia sa se joace si-n domeniul asta,sunt intre ciocan si nicovala,of!in general suntem o familie reusita(sunt modesta,nu?)

  11. 11

    @Roswitha ma bucur ca-ti place. Astept impresii dupa cel faci. Pup!

    @Dana Cristea multumesc. Pup!

    @Daniela cei drept cam toate bucatile puiului sunt

    @gaby_d multumim. Si tie la fel. Pup!

    @Ancuta multumiri. Pup!

    @Timea ma bucur, multumesc. Pup!

    @Antonina sa stii, asa a fost. Pup!

    @Adela Zilahi multumesc, pup!

    @Simona Adevarat a inviat! Ma bucur ca-ti place puiul. Pup!

  12. 12

    @Doinitza`s cakes multumim de aprecieri. Noi in bucatarie am ajuns sa ne complectam bine, dar am avut si noi divergente. Fiecare avem preferintele nostre. Eu deserturile, aperitivele, aluaturile… iar sotul meu supele si felurile principale. El este teoreticianul ca citeste foarte mult despre gastronomie si totul este facut ca la carte, nu dupa ureche. Eu sunt in schimb cu designul in farfurie. Deci ne complectam minunat. Te sarut si pe curand!

  13. 13
  14. 14

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>