Pastitsio



 

Este un preparat tipic grecesc care are la baza un strat de paste tubulare, un strat la mijloc din carne tocata de vita sau de miel cu rosii si diferite arome (scortisoara, nucsoara sau ienibahar) si un alt strat deasupra dintr-un sos pe baza de ou cu branza sau un bechamel cu branza.

Branza rasa este adesea presarata deasupra. Acest fel de mancare se coace si este o varianta a preparatului italian, pasticcio di paste. Pastitsio este adesea servit ca fel principal, cu o salata. Sursa de inspiratie a fost Rico Sin Azucar.

 

 

Ingrediente:
* 250 gr macaroane tubulare Baneasa
* 500 g de carne tocata de vita- porc
* 1 conserva rosii taiate cuburi (400 gr)
* 2 cepe (sau praz)
* 2 catei de usturoi (optional)
* 100 ml vin rosu sec
* sare si piper negru
* cimbru, oregano, rozmarin
* boia de ardei
* ulei de masline
* 150 gr urda (ricotta)
* 1 ou
* 100 ml smantana
* sare
* un varf de cutit de nucsoara
* parmezan ras

 

 

Mod de preparare:
Ingredientele de care avem nevoie:



Pregatirea umpluturi: Intr-o tigaie distuim ceapa taiata cuburi sau prazul in putin ulei de masline. Eu prefer prazul, dar acum nu l-am avut si am folosit ceapa alba. Dupa preferinte 1-2 catei de usturoi zdrobiti, pe care ii scoateti dupa un minut. Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam carnea tocata.

Mestecam si adaugam cate putina apa si vin, pe masura ce carnea inghite. Lasam sa se rumemeasca pana isi schimba culoarea. Adaugam apoi rosiile taiate cubulete. Cel mai practic sa folositi rosii la conserva gata taiate in cuburi. Are si sucul propiu ca un bulion si ii da un alt gust decat rosiile proaspete.

Condimentam cu sare, piper, boia de ardei, cimbru, oregano, rozmarin. Eu am mai adaugat si cozi de ceapa verde taiate bucati. O lasam sa scada, dupa care o luam de pe foc.

 



 

Fierbem macaroanele tubulare dupa instructiunile de pe ambalaj. O forma de yena sau de chec cu pereti mai inalti, o tapetam cu margarina si o pudram cu pesmet fin.

Asezam cam pana la jumatatea formei un strat de spaghetele, pe lungime si pe cat posibil cat mai ordonat. Este esential pentru a arata frumos in sectiune cand le servim. Adaugam umplutura de carne si o nivelam.

 

 

Pentru stratul de deasupra, amestecam intr-un bol urda, oul, smantana. Condimentam cu sare si nucsoara. Rasturnam acest amestec peste stratul de carne si dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute.

Cu 10 minute inainte de a fii gata, se scoate din cuptor, se razuieste parmezan deasupra si se mai da din nou la cuptor.

 

 

Se lasa putin sa se raceasca inainte de a fi servita. Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

15 comentarii

  1. 1

    Din nefericire pentru silueta mea:) ador pastele sub toate formele, culorile si umpluturile !:))
    Arata atat de frumos,a iesit perfect!
    Bune rau !:)

  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

    @Adina te referi ca se pun kilogramele… dar tot ce-i bun ingrasa, asa ca mai bine nu ne gandim. Pup!

    @Mimmi recunosc ca-s tarebune. Pup!

    @hapleablog multumesc, pup cu drag!

    @Poliana o sa-ti placa, ai sa vezi. Pup!

    @The Wandering Oltean multumesc, o zi frumoasa!

    @Delicious Flavours ma bucur ca-ti place reteta. O sa-ti placa cand o s-o incerci. Pup!

    @Antonina pai nu ramane decat sa-i faci! Pup!

    @Cristina indiferent cand ai programat-o… va fi tare buna. Pup!

  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15

    @Sidy ma bucur, o sa-ti placa. Pup!

    @Lubita Iancu ai dreptate noi asa il cunosteam, dar daca tot suntem in era internetului si avem acces la informati, trebuie sa ne adaptam. Te sarut cu drag!

Dă-i un răspuns lui hapleablog Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.