Tort Bomba cu Zmeura

 

Acest tort isi merita pe deplin numele de „Bomba” cu zmeura. Pe lamga aspectul sau original, este si foarte.. foarte… aromat, racoritor si parfumat. Nu cred ca-i cineva caruia sa nu-i placa fructele de padure, dar zmeura dupa mine e pe primul loc, prin aroma sa inconfundabila… ca sa nu mai vorbin de coloristica care-o da prajiturilor in care e folosita.

Cand am vazut acest Tort pe TREATS, m-a fermecat pur si simplu. Reteta mea este putin adaptata, dar rezultatul este la fel de maret. Sper sa va incante si pe voi , asa cum m-a incantat pe mine si pe cei care au mancat din el.

 

 

  Blat alb de tort:
* 4 albusuri
* 200 g de zahar
* 2 plicuri zahar vanilat
* 6 linguri de unt moale
* 220 g faina
* 100 ml de lapte
* 2 lingurite praf de copt
* 1/2 lingurita de sare

 

 

Mousse de zmeura:
* 250 g zmeura (proaspata sau congelata)
* 50 ml lichior de zmeura (optional)
* 2 plicuri Tort-Gelee rosu (Dr. Oetker)
* 150 ml apa
* 3 linguri de zahar farin
* 100 g ciocolata alba
* 10 g de gelatina
* 300 ml frisca lichida Meggle
* 2 cani de zmeura proaspata

 

Decor:
* 100 ml frisca lichida Meggle
* bilute colorate

 

 

Mod de preparare:
La acest blat nu se folosesc galbenusuri, asa ca am dat o intrebuintare albusurilor ramase de la Inghetata cremoasa cu caise. Blatul iese alb si face un contrast frumos cu mousse de zmeura.

Albusele cu sarea se bat spuma tare cu un mixer. Se adauga apoi treptat zaharul, zaharul vanilat si cele 6 linguri de untul topit. Oprim mixerul si adaugam treptat faina impreuna cu praful de copt, alternand cu laptele. Va rezulta o crema fluida ca-n imagine

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 23 cm diametru.

 

 

Diametrul tavii de tort ar trebui sa fie cat diametrul bolului care-l vom folosii pentru crearea tortului. Bolul meu are 20 cm, deci am decupat marginile din blat, si am ramas cu unul de 20 cm diametru.

Inainte de a ne apuca de mousse, tapetam un bol de 20 cm diametru cu folie de plastic.
O cana de zmeura (din cele doua) o pasam si apoi o strecuram, ca-i mai fina fara samburi. O lasam deoparte.

 

 

Avem nevoie de doua plicuri de Tort-Gelee rosu (acea gelatina care se pune peste fructele de pe torturi). Nu respectam instructiunile de pe plic, care cer mai multa apa, folosin doar 150 ml.

Adaugam si 3 linguri de zahar farin, ca sa se dizolve mai repede si punem pe foc 1-2 minute, mestecand incontinuu. Va arata ca o pasta gelatinoasa.

Adaugam si sucul de zmeura strecurat, ciocolata alba topita cu 50 ml de frisca lichida si la urma gelatina clasica, hidratata in prealabil si incalzita putin. Separat batem restul de 250 ml de frisca, apoi incorporam in ea pasta gelatinoasa cu zmeura, cu miscari ample.

 

 

In bolul pregatit cu folie de plastic, incepem sa turnam mousse, asezam din zmeura ramasa si tot asa pana se termina si mousse-ul si zmeura. Trebuie lucrat repede din cauza gelatinei. Reteta initiala nu mentioneaza gelatina, dar Tort-Gelee-ul nostru romanesc, dupa mine nu ar fi fost suficient pentru a da tinuta la toata cantitatea de mousse si nu m-am inselat.

Deasupra asezam blatul alb de tort. Il apasam cu palmele ca sa lipeasca bine, apoi acoperim totul cu marginile de la foliile de plastic. Se da la rece minim doua ore.

 

 

Se rastoarna pe un platou, se scoate din plastic si se imbraca bomba cu restul de 100 ml frisca. Decoram cu bilute colorate. Pot sa va spun ca-i un rasfat sa te delectezi cu o felie din acest tort! Bucurati-va si voi!

 

Recomandările noastre

17 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8

    @Anastasia multumesc, te sarut!

    @DiaMar multumesc, pup!

    @Adina ma bucur, pup!

    @Simona de la zmeura si la gust e tare bun. Multumesc!

    @Buburuza Bubu multumesc de aprecieri!

    @Poliana sa stii ca ai tot manca asa e de bun. Pup!

    @Roxana Alina multumesc, pup!

  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14

    @Reka multumesc, e foarte aromat. Pup!

    @Cristina ai drepatate si ma bucur. Pup!

    @Liana 10 cu placete, multumesc!

    @Lulu chiar e un del;iciu. Multumesc, pup!

    @Antonina ma bucur ca-ti place. Pup!

  15. 15
  16. 16
  17. 17

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>