Briose rulouri cu pasta de curmale si nuci



 

Vremea afara s-a racit, in casa caloriferele inca nu merg, deci caldura cuptorului de la aragaz, plus mirosul de cozonac e binevenita… parca va incanta si pe voi, nu? Asa am ajuns sa ne rasfatam cu aceste briose-rulouri si va invit si pe voi!

 

Aluat:
* 400 g faina Dobrogea
* 15 gr drojdie proaspata
* 75 g de zahar
* 1 plic zaha vanilat
* 1 ou intreg + 1 galbenus
* 200 ml lapte
* 100 gr unt
* 40 ml ulei
* coaja rasa de lamaie
* sare
* 1 galbenus + 1 lingura de lapte (pentru uns)

 

Pentru umplutura:
* 200 g curmale (fara samburi)
* 1 lingura de zahar (optional)
* cca. 100 ml apa
* 50 g nuca taiata

 



Mod de pregatire:
Intr-un vas se cerne faina, iar in mijlocul ei se dizolva drojdia cu 50 ml de lapte, o lingurita de zahar si putina faina. Se amesteca totul bine si se lasa la crescut aproximativ 10 minute, aceasta fiind maiaua.

Se adauga apoi oul intreg si galbenusul, laptele care a ramas si untul topit care trebuie sa fie inca cald. Se amesteca cu restul de faina impreuna cu zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se framanta totul foarte bine, timp de 10-15 minute pana se obtine un aluat ca pentru cozonac. Nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea vartos.

 

 

Apoi se lasa la dospit pana in momentul in care isi dubleaza volumul.  Cat timp aluatul se dospeste se face pasta de curmale.

 

 



Curmalele fara samburi se taie cat mai marunt si se pun intr-un vas pe foc impreuna cu o lingura de zahar si apa. Daca curmalele vi se par suficient de dulci nu mai trebuie zahar.

Apa se pune putin cate patin, se amesteca si se adauga atat cat sa deviva o pasta care sa poata fi intinsa.
Se intinde aluatul sub forma de dreptunghi, se intinde pasta de curmale deasupra, se presara peste pasta nuca taiata, apoi se ruleaza.

 

 

Ruloul rezultat se taie in bucati care se aseaza intr-o forma de tort de 26 cm diametru, avand grija sa se lase distanta intre melci pentru ca vor creste. Se lasa 10-15 minute la dospit acoperind vasul cu un prosop. Inainte de a da tava cu melcii la cuptor, acestia se ung cu galbenus de ou frecat cu 2 linguri de lapte. Se dau la cuptorul preincalzit pentru cca 50 minute si prind culoare.

 

 

Se scot din tava, se lasa pe un gratar la racit, apoi se pudreaza cu zahar praf. Sunt foarte buni si calzi si reci. Pofta buna!

 




loading...



Recomandările noastre

7 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    @DiaMar ma bucur ca ajungi prima si ca ma urmaresti. Te sarut!

    @ghiocel07 o sa mai ai timp sa faci ca o sa vina si sarbatorile. Pup!

    @Dana Cristea ma bucur, multumesc! Pup1

    @Paula Gafitescu cum a venit vremea rece o sa tot facem aluaturi. Pup!

    @Timea este, daca iti plac si curmalele care au un gust aparte, plus nucile… Pup!

  7. 7

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>