Tort nins de Craciun



 

 

Traditionalul Christmas Cake al englezilor, este un tort deosebil, cu multe fructe confiate: coacaze, smochine, curmale, stafide, cirese… toate „imbatate” in brandy cam o noapte, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor si rezulta acest tort special.

Este a doua reteta alaturi de Braduti de Craciun in cadrul Campaniei organizata de Dr. Oetker: „Iarna asta, Mosul sta mai mult! „.

 

 

Ingrediente:
500 gr amestec de fructe comfiate (asortate)
100 gr cirese glasate
100 gr stafide aurii
200 ml rom, coniac, brandy
250 gr unt
250 gr zahar brun
zeama si coaja rasa de la o portocala mare
150 gr nuci tocate
5 oua
250 gr faina
150 gr migdale macinate
1 plic praf de copt
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cuisoare (pudra)
1/2 lingurita nucsoara

 

 

Suport de martipan:
3 linguri gem de caise incalzit usor
400 gr martipan
zahar pudra pentru intins martipanul

 

Glazura:
1 albus de ou
300 gr zahar farin
3-4 linguri zeama de lamaie
bilute colorate

 

 

Mod de preparare:
Fructele confiate sunt ingredientul forte al acestui tort.

 

 

Fructele confiate cat mai variate ca-n imaginea de mai jos, se taie bucati si se pun intr-un bol.

 

 

Se toarna peste fructe 200 ml rom/brandy si zeama de la o portocala
mare, amestecandu-le cat mai uniform si mai complet posibil. Acoperiti apoi vasul cu o folie de plastic si lasati-le timp de 12 ore, sau peste noapte ca sa absorba lichidul. Vor inghiti tot lichidul si vor deveni ca-n imagine.

 

 



Se amesteca ingredientele uscate: faina, migdalele macinate, praful de copt si amestecul de condimentele: scortisoara, cuisoarele si nucsoara.

 

 

Intr-un bol se freaca zaharul si untul taiat bucati. Se adauga pe rand ouale, frecand bine dupa fiecare sa se incorporeze si apoi se adauga urmatorul. Se incorporeaza apoi si ingredientele uscate.

 

La urma se adauga fructele confiate si macerate in brandy si nucile taiate.

 

O forma de tort de 23 cm diametru se tapeteaza cu hartie de copt. Pentru ca tortul va sta la cuptor cca 3,30 – 4.00 ore, ca sa evitati sa se arda, se pune un cerc din hartie de copt inalt cu minim 5 cm peste marginea formei de tort.

Se poate imbraca forma si cu o folie de aluminiu, in functie de cat de performant va este cuptorul. Se rastoarma amestecul si se da la cuptorul incins la 150° C, pentru primele 50 de minute. In a doua parte a intervalului se coboara temperatura la 140° C.

 

 

Cand trece testul cu scobitoarea care inserata in tort iese curata, tortul este gata. Se lasa o ora sa se raceasca in forma apoi se scoate si se lasa pe un gratar la racit.

Cand este rece se unge cu gem de caise incalzit, care are rolul de liant pentru martipan. Pe suprafata de lucru se presara zahar pudra si cu sucitorul se intinde o foaie rotunda din martipan. Se aseaza discul de martipan peste tort, apoi cu mainile se niveleaza frumos.

Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se da la rece pana se pregateste glazura.

 

 

Pentru a face glazura, se bate zaharul cernut cu albusul de ou si sucul de lamaie pana devine lucios si cremos. Se intinde peste tort si cu un cutit se formeaza varfuri, pentru a simboliza troienele de zapada. Se decoreaza cu bilute comestibile arginti /colorate sau alte decoratiuni.

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

27 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12

    @Any ma bucur mult, e tare bun. Pup!

    @Paula Gafitescu nu-i nici ieftin nici usor, dar rezultatul e divin. Pup!

    @Nico gustul e aperte, de la fructele tinute in brandy, ii da un iz special. Pup!

    @Delicius Flavours nultumesc mult de aprecieri. Macar o data merita facut. Pup!

    @maria mihalache ai dreptate, chiar e bunaciune. Pup!

  13. 13

    @Timea multumesc, te sarut!

    @DiaMar ma bucur, pup!

    @Simona e grozav, cu multe arome si o textura consistenta de fructe. Pup!

    @licuta Marin ai dreptate ii tare special. Pup!

    @Adina multumesc, pup!

    @Laura multumesc de aprecieri. Si tie pupicuri dulci!

  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18

    @prajituricisialtedulciuri frumos caracterizat, multumesc!

    @Nicol Alldaycooking multumesc frumos!

    @Alina Vicu sa stii ca merita. Pup!

    @Mare Maria ma bucur ca ti-a placut. Multumesc, pup!

  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22

    @Luminita Pop da se poate si fara pandispan si gem, care era ca sa adere bine matzipanul. Se pune ca orice alta crema. Daca alegi sa-l faci e un tort minunat de Craciun. Pup si te mai astept!

  23. 23

    vai cat de bine arata si cat de bun trebuie sa fie…am si eu doua retete asemanatoare,tot zic de multa vreme ca o sa le fac dar tot asa a trecut si au ramas in urma, acum m-ai convins.
    Te pup.

  24. 24

    Mi-ai dat o idee nemaipomenita pentru tortul de sarbatori. Deja salivez la gandul asta.
    Multumesc mult pentru toate retele minunate pe care le iau de la voi!

  25. 25

    @LIssa's Cakes si eu am tot amanat sa-l fac ca nu-i un tort ieftin. Dar merita macar o data un efort si incercat. E super bun. Pup si sarbatori fericite!

    @Mari ma bucur daca ti-am dat o idee care te incanta. E ciar un tort de creaciun! Pup si sarbatori fericite!

  26. 26

    imi place f mult cum arata si ingredientele par delicioase impreuna, vreau sa-l prepar de Craciun, mi-am luat cam tot ce am nevoie dar nu gasesc cirese glasate… le pot inlocui cu altceva? sau vreo sugestie de unde le pot cumpara? Multumesc mult!

  27. 27

    @Cristina Gherase e un tort genial si ma bucur ca il vei avea de Sarbatori pe masa. Ciresele glasate ar trebui sa le gasesti la Lidl sau Billa. Nu se gasesc mereu dar acum pe perioada asta ar trebui sa fie. Daca nu gasesti iri sugerez sa le inlocuiesti cu merisoare confiate rosii, ca sa mergi pe aceeasi culoare. Succes si Sarbatori fericite!

Dă-i un răspuns lui Alina Vicu Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.