Baclava un desertul controversat, deoarece disputa dintre turci si cei greci nu pare sa isi gaseasca o finalitate prea curand asupra apartenentei.
Este practic o prajitura in straturi de foi de aluat intre care se presara din belsug miez de nuca sau fistic, plus un sirop cu zahar, miere de albine si scortisoara la final. O prajitura frumos rumenita la cuptor care te imbie sa o servesti!
Mod de preparare:
Foile de aluat se scot din frigider cu 1 ora inainte de utilizare. Cand se lucreaza ca sa nu se usuce foile se acoperite cu un prosop umed umed.
Se amesteca nucile pisate in piulita, zaharul si scortisoara intr-un bol.
Folosim o tava de copt dreptunghiulara, astfel ca foile de placinta sa corespunda cat de cat ca dimensiunea. In cazul în care sunt mai lungi se taie cu un cutit ascutit.
Se unge tava si se aseaza primele 3 foi de placinta apoi se presara 3-4 linguri de nuci. Se mai aseaza 1-2 foi si alte cateva linguri de nuci. Se continua pana se termina si nucile si foile, terminand cu 2-3 foi frumoase deasupra. In tava, cu un cutit ascutit, se taie in patrate sau romburi. Se topeste un pachet de unt si se toarna peste patratele din tava, insistand pe taieturi pentru a patrunde mai bine.
Se coace 45 de minute in cuptorul deja incins la 170 °C, pana baclavaua va capata o culoare maron-auriu.
In timp ce baclavaua este la cuptor, se face un sirop din apa, zahar, scortisoara si vanilie intr-o cratita. Se poate folosi si miere de albine pentru sirop. Cum siropul trebuie sa fie fierbinte, am vrut sa evit sa incalzesc mierea.
Cand se scoate baclavaua din cuptor, se toarna imediat jumatate din sirop. Se lasa sa se absoarba timp de 2-3 minute, apoi se toarna si restul de sirop. Baclavaua fiind uscata la cuptor va absorbi tot siropul.
Se lasa baclavaua sa se raceasca timp de cateva ore. Pofta buna!
Minunata!
Nu ne lipseste de la absolut nici o sarbatoare, fiind prajitura noastra de familie.
Am crezut ca dupa atit dulce de sarbatori n-o sa-mi mai fie pofta de nimic, dar ti-ai gasit…aceste baclavale trebuiesc facute neaparat!! Multumesc pentru reteta!
arata intr-un mare fel!
Arata tare bine si mie-mi plac, mai ales cele cu fistic, dar sunt singura din casa care mananca asa ca nu fac.
In schimb as servii cu drag de la tine o bucatica.
Vaaai, ce bine arata! As manca instant o portie sau chiar doua 🙂
Pup :*
Vai ce bine arata…ii simt deja gustul :)))
@Kyra ma bucur si noua ne place. Pup!
@Roswita asa patim cand mancam ceva mult, dar nu ne tine mult. Daca suntem si pofticiosi de fel1 Pup!
@Dia Daria multumesc, pup!
@johanna serveste cu drag si cand faci cu fistic daca ai tai nu mananca te ajut eu la mancat! Pup!
@Danutza cu mare drag, pup!
@Laura ma bucur daca te tenteaza. Multumesc, pup!
vreau si euuuuuuuuu!!!!!
salivez aici la ora asta!!!
te puup!
Buna rau calorioasele astea… 🙂 N-am mai mancat de mult timp.. asa ca.. ma servesc cu o portie virtuala!
Va pup
E grozava!!Eu inca nu m-am incumetat sa fac acasa, dar mi-ai facut o pofta grozava! Pupici
Cat de mult imi place!!! Mi-ai facut o pofta…
@Mihaela – mykyduta cu placere! Pup!
@Simona ma bucur ac-ti palce. Pup!
@Paula Gafitescu trebuie sa incerci ca-i tare simplu! Pup!
@Cristina multumesc, pup!
Sara ,ce tare-mi place mie baclavaua, imi ploua-n gura deja numai cand ma gandesc,nu conteaza ce origine are, e clar ca e buna rau, am si eu Jerbo cu nuca, ma duc sa-mi iau o bucatica sa-mi treaca pofta :)))