Baclava



 

Baclava un desertul controversat, deoarece disputa dintre turci si cei greci nu pare sa isi gaseasca o finalitate prea curand asupra apartenentei.

Este practic o prajitura in straturi de foi de aluat intre care se presara din belsug miez de nuca sau fistic, plus un sirop cu zahar, miere de albine si scortisoara la final. O prajitura frumos rumenita la cuptor care te imbie sa o servesti!

 

 

Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta / 400 g
400 g nuci pisate
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
200 g unt topit
250 g zahar
300 ml apa
scortisoara
1 fiola esenta de vanilie

 



Mod de preparare:
Foile de aluat se scot din frigider cu 1 ora inainte de utilizare. Cand se lucreaza ca sa nu se usuce foile se acoperite cu un prosop umed umed.
Se amesteca nucile pisate in piulita, zaharul si scortisoara intr-un bol.

Folosim o tava de copt dreptunghiulara, astfel ca foile de placinta sa corespunda cat de cat ca dimensiunea. In cazul în care sunt mai lungi se taie cu un cutit ascutit.

Se unge tava si se aseaza primele 3 foi de placinta apoi se presara 3-4 linguri de nuci. Se mai aseaza 1-2 foi si alte cateva linguri de nuci. Se continua pana se termina si nucile si foile, terminand cu 2-3 foi frumoase deasupra. In tava, cu un cutit ascutit, se taie in patrate sau romburi. Se topeste un pachet de unt si se toarna peste patratele din tava, insistand pe taieturi pentru a patrunde mai bine.

 

 



Se coace 45 de minute in cuptorul deja incins la 170 °C, pana baclavaua va capata o culoare maron-auriu.

 

 

In timp ce baclavaua este la cuptor, se face un sirop din apa, zahar, scortisoara si vanilie intr-o cratita. Se poate folosi si miere de albine pentru sirop. Cum siropul trebuie sa fie fierbinte, am vrut sa evit sa incalzesc mierea.

Cand se scoate baclavaua din cuptor, se toarna imediat jumatate din sirop. Se lasa sa se absoarba timp de 2-3 minute, apoi se toarna si restul de sirop. Baclavaua fiind uscata la cuptor va absorbi tot siropul.

 

 

Se lasa baclavaua sa se raceasca timp de cateva ore. Pofta buna!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

13 comentarii

  1. 1
  2. 2

    Am crezut ca dupa atit dulce de sarbatori n-o sa-mi mai fie pofta de nimic, dar ti-ai gasit…aceste baclavale trebuiesc facute neaparat!! Multumesc pentru reteta!

  3. 3
  4. 4

    Arata tare bine si mie-mi plac, mai ales cele cu fistic, dar sunt singura din casa care mananca asa ca nu fac.
    In schimb as servii cu drag de la tine o bucatica.

  5. 5
  6. 6
  7. 7

    @Kyra ma bucur si noua ne place. Pup!

    @Roswita asa patim cand mancam ceva mult, dar nu ne tine mult. Daca suntem si pofticiosi de fel1 Pup!

    @Dia Daria multumesc, pup!

    @johanna serveste cu drag si cand faci cu fistic daca ai tai nu mananca te ajut eu la mancat! Pup!

    @Danutza cu mare drag, pup!

    @Laura ma bucur daca te tenteaza. Multumesc, pup!

  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13

    Sara ,ce tare-mi place mie baclavaua, imi ploua-n gura deja numai cand ma gandesc,nu conteaza ce origine are, e clar ca e buna rau, am si eu Jerbo cu nuca, ma duc sa-mi iau o bucatica sa-mi treaca pofta :)))

Dă-i un răspuns lui Roswitha Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.