Pui umplut in vas roman



 

Vasul roman sau vasul de lut trebuie tinut in apa cca. o jumatate de ora, inainte de folosire. Astfel se asigura un proces natural de gatire a celor mai diverse tipurilor de carne (pasare, peste, porc, vita, vanat), a garniturilor sau a unor feluri de mancare combinate.

Apa absorbita in porii vasului de lut provoaca formarea unui strat de aburi, atat in cuptor, cat si in interiorul vasului. Astfel, alimentele gatite sunt incomparabil mai bogate in gusturi, mai fragede, nutritive si usor de asimilat.

Carnea gatita in oala de lut capata o crusta frumoasa, subtire, crocanta, iar in interior devine uniform preparata, cu aspect apetisant, suculent. Nu necesita ulei sau apa, pentru ca mancarea se face in sucul propriu in combinatie cu apa pe care o retine vasul.

 

 

 

Ingrediente:
1 pui intreg de 1,0-1,2 kg
1 morcov
1 pastarnac
1 patrunjel
1 ceapa rosie
condimente pentru pui
sare, piper
1 portocala + cuisoare

 

Rizotto pentru umplutura:
500 ml supa de pui
30 g unt
1 lingura ulei de masline
1 ceapa mica
100 g orez (pentru risotto)
100 ml de vin alb
1 ligura de parmezan
1 lingurita otet balsamic
sare, piper
5-6 caise uscate + 5-6 prune uscate

 

 

Mod de preparare:
Incepem intai cu prepararea umpluturi, adica un rizotto cu fructe uscate. Intr-o tigaie pe foc se pune uleiul de masline si jumatate de unt. Se adauga ceapa taiata fin si se caleste pana se inmoaie, fara sa prinda culoare. Se adauga si orezul peste ceapa si se amesteca pana cand boabele devin usor transparente.

Se toarna vinul si se fierbe pana se evapora in intregime. Se adauga apoi supa in cantitati mici, cate un polonic, amestecand de fiecare data pana se absoarbe. Sa adauga supa in continuare si se amesteca la foc mic cca. 25-30 de minute, pana cand orezul este fiert al dente. Risotto-ul ar trebui să fie cremos şi uşor zemos.



Cand orezul este fiert, se ia tigaia de pe foc, se adauga parmezanul ras si untul ramas si se asezonează cu sare şi piper dupa gust. Se incorporeaza caisele si prunele taiate in felii si se acopera totul cu un capac. Se lasa sa se odihneasca cateva minute.

Pregatim legumele, le taiem cum ne place, rotunde, betrisoare sau fidelute si le punem in vasul roman.

 

 

Cu rizotto-ul de mai sus umplem puiul. Daca va ramane, acesta se va folosi drept garnitura. In fundul puiului, ca un dop, am asezat o portocala mica pe care am impanat-o cu cuisoare.

Se leaga pulpele si eu am mai trecut o sfoara si peste aripi, apoi se aseaza puiul peste legume in vasul roman, mai condimentam, daca e cazul si dam vasul acoperit la cuptor la 190 ° C.

 

 

Tinem puiul in cuptor aproximativ o ora, dupa 40-45 de minute putem da focul mai tare la 220 ° C. Dupa o ora dam jos capacul si mai lasam 30 de minute, pentru rumenire. E un deliciu pentru cine iubeste combinatia cu fructe.

Desi eu prefer friptura cu niste muraturi alaturi, imi place din cand in cand sa incerc si.. altceva. Si acest pui umplut la cuptor in vas roman, este acel „altceva”. Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

5 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    @Dia Daria te cred ca se face asa de fraged in acest vas! Pup!

    @Zilahi Adela Multumesc mult de aprecieri si de premiu! Pup!

    @Simona chiar a fost bun! Pup!

    @Rocsy Ciobanu chiar a fost o bunatate! Pup!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.