Tort funfetti cu caise uscate



 

Un An Nou Fericit si bine v-am regasit in 2013! Cum puteam sa incep anul decat cu acest Tort funfetti cu ganache de ciocolata alba si caise uscate, care a tronat pe masa de Revelion. Un tort racoritor si aromat… un regal pentru un eveniment special ca sfarsitul de an.

Ingrediente:

Blat alb de tort:
* 5 albusuri
* 200 g de zahar
* 2 plicuri zahar vanilat
* 6 linguri de unt moale
* 300 g faina
* 120 ml de lapte
* 2 lingurite praf de copt
* 1/2 lingurita rasa de sare
* 80 g ornamente Funfetti

 

 

Sirop pentru blat:
* 250 ml apa
* 200 g zahar
* 1 fiola esenta de vanilie

 

Ganache de ciocolata alba:
* 300 g ciocolata alba
* 250 ml frisca Meglle
* 250 crema fina de branza / mascarpone
* 200 g caise uscate
* cca. 100 ml de sirop
* 50 ml de brandy (optional)

 

Decor:
* 20 g ornamente Funfetti
* 10-12 caise uscate (feliate)

 

 

Mod de preparare:
Cu ocazia sarbatorilor cand pregatim mai multe preparate, cum ar fi o maioneza de exemplu, ne raman albusuri care pentru acest blat alb ne sunt perfecte.

Intr-un bol, cu un mixer, se bat spuma tare albusurile cu putina sare. Se adauga apoi treptat zaharul, zaharul vanilat si cele 6 linguri de untul topit.

Oprim mixerul si adaugam treptat faina impreuna cu praful de copt, alternand cu laptele. Va rezulta o crema fluida in care incorporam incet ornamentele Funfetti, ca-n imagine. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametu de 23 cm.

 

 

Se incinge cuptorul la temperatura de 170°C, cu cca.10-15 min inainte de a introduce tava in cuptor pentru 45 minute. Cand este gata se muta pe un gratar sa se raceasca.

 

 

Se pregateste un sirop din 250 apa, 200 g zahar si o fiola de esenta de vanilie.
Se taie blatul in trei parti egale si se insiropeaza fiecare blat cu ajutorul unei pensule ca siropul sa fie uniform repartizat.

 

 



Pentru ganache-ul de ciocolata alba, se incalzeste frisca pe baine-marie, apoi se adauga peste ciocolata maruntita si se amesteca pana se topeste. Se lasa 2-3 ora la rece. Apoi se mixeaza pana devine cremoasa, apoi se amesteca cu branza mascarpone sau orice alta crema fina de branza.

 

 

Tot pentru umplutura avem nevoie de 200 g cu caise uscate.

 

 

Acestea se feliaza cu un cutit ascutit si se pun la macerat in sirop cu putin brandy. Daca servesc si copii din acest tort si brandy-ul vi se pare prea tare, inlocuiti-l cu un vin alb dulce sau puteti sa-l scoateti de tot, doar un siropul este suficient.

Tipul de macerare este in functie de cat de uscate sunt caisele. Eu am folosit caise uscate marca Stilla de la kaufland si cum se vad si-n imagine arata foarte moi. Eu le-am lasat cam doua ore cat am pregatit ganache-ul.

 

 

Pregatim asamblarea tortului. Forma de tort in care am facut blatul o imbracam in folie de plastic. Asezam primul blat insiropat si-l ungem cu 1/3 din cantitatea de ganache de ciocolata alba, insistand si pe pereti laterali sa intre crema.

Peste crema asezam jumatate din caisele feliate si macerate. Le imprastiem cu mana, astfel ca sa acopere uniform toata suprafata. Asezam deasupra cel de-al doilea blat si repetam operatiunea. Peste cel de-al treilea blat punem ultima treime de ganache.

 

 

Pentru siguranta, oprim o lingura de ganache ca sa uniformizam tortul pe lateral dupa ce il scoatem din forma.

Dam la rece cateva ore. Pentru decorarea tortului am mers simplu si rapid tot pe aceste ornamente Funfetti si cateva caise feliate. Poate daca aveam timp mai mult improvizam altceva, dar si asa succesul a fost garantat. Delectati-va!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

20 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Este SUPERB !!! Nici nu ma puteam gandi ca vei veni tu fara ceva frumos care sa ne taie respiratia.Este minunat !
    LA MULTI ANI sanatosi si fericiti si un An Nou cat mai bun!
    Te tzuc cu drag !

  6. 6
  7. 7
  8. 8

    La multi ani!!!!Sara!!!!
    La multi ani!!!Miki!!!!!
    Asteptam cu multa nerabdare sa vad ce bunatate vei posta de la sarbatori,,,,si m-ai uimit,arata exceptional!!!Felicitari!!!!!

  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14

    @Rocsy Ciobanu ma bucur, pup cu drag!

    @Mirela multumim frumos. Pupici!

    @mandala este foarte bun. Multumesc!

    @Liana 10 un An Nou fericit si tie!

    @Sidy multumesc si tie tot ce-ti doresti sa se realizeze in 2013!

  15. 15

    @speranta ma bucur ca-ti place. Sa-l faci ca-ti va placea! Pup!

    @mirela multumim mult amandoi! Te sarutam si un an cu multe realizari!

    @Simona multumim de urari! Si tie un An 2013 mai bun!

    @Mihaela Mihalache multumesc de aprecieri si de premiu! Pup!

    @Mimmi multumim mult! Tot ce-ti doresti sa-ti aduca 2013!

    @hapleablog multumesc frumos! Un An Nou fericit!

  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19

Dă-i un răspuns lui Mimmi Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.