Placinta cu praz si bacon



 

Placinta este o reteta minunata pentru orice moment al zilei. O putem servi si ca aperitiv, dar e la fel de buna si pentru cina. Aluatul fie ca-l facem noi rapid in casa, fie folosim aluat de foietaj cumparat de la supermarket, iar umplutura este la alegerea fiecaruia, dupa preferinte sau dupa ce aveti prin frigider.

Retete similare cu aceasta sunt si Placinta cu iaurt, bacon si spanac si Placinta cu zucchini si feta. Astazi va invit la acesta placinta cu praz si piept afumat, bacon sau sunca.

 

Ingrediente Aluat:
* 300 g faina
* 150 g unt
* 1 ou intreg
* 2-3 linguri de smantana
* sare
* 1 galbenul  + 1 lingura de lapte pentru uns

 

 

Umplutura:
* 200 g piept afumat, bacon, sunca
* 400-500 g praz
* 1 ardei rosu feliat
* 1-2 fire ceapa verde
* 1-2 catei de usturoi tocat
* 80 g cascaval ras
* vegeta
* nucsoara praf
* cardamon praf
* 3 oua
* 200 ml smantana

 

 

Mod de pregatire Placinta cu praz si bacon:
Pregatim aluatul fraged care este usor si rapid de facut. Nici nu trebuie lucrat mult timp si unde il pregatim trebuie sa fie rece. In faina cernuta adaugam untul rece taiat cuburi. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina.

Va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos. Apoi adaugam oul si 2-3 linguri de smantana. Rezulta un aluat pe care-l infasuram in folie de plactic si-l dam la frigider. Pentru imagini cu medul de pregatire gasiti AICI si AICI.

Eu am folosit piept afumat, dar puteti folosi bacon afumat sau sunca. Se taie in feliute potrivit de mari care se prajesc putin intr-o tigaie cu un cub de unt si o lingura de ulei. Se scot apoi pe o hartie absorbanta.

De la praz folosim doar partea alba. Se taie pe jumatate si se spala bine, apoi se taie julien. Se distuie in uleiul in care am prajit pieptul afumat, mai adaugand putina apa dupa caz. Il sotam doar cat sa se inmoaie putin.

 



 

Intr-un bol adaugam prazul distuit, pieptul afumat, ceapa taiata marunt, adreiul rosu taiat feliute, usturoiul tocat si cascavalul ras. se condimenteaza dupa gust cu vegeta, nucsoara, cardamon. Separat se bat cele 3 oua cu o furculita (nu la mixer), si se amesteca cu smantana. Se rastoarna peste umplutura amestecand usor sa se uniformizeze.

 

 

Aluatul se imparte in doua. Pe o masa fainata se intinde prima foaie care se aseaza intr-o tava de 21×21 cm. Rasturnam deasupra umplutura apoi se intinde si a doua foaie de aluat. Se amesteca un galbenus cu o lingura de lapte si cu o pensula se acopera placinta.

Cu o furculita se fac gauri in aluat, ca sa poata iesi aburi din umplutura si sa nu creasca la cuptor. Gaurile cautam sa le facem pe unde ulterior vom taia si placinta, astfel bucatile vor arata bine. Dam la cuptor la 180 °C, cca 50 de minute.

 

 

Cand scoatem tava din cuptor o lasam cca. o jumatate de ora sa se racesca putin, apoi cu un cutit zimtat taiem placinta in bucati. Merg servite si calde si reci. Pofta buna!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

8 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8

    @Simona, multumesc, pup!

    @Paradis multumesc de vizita. Pup!

    @mirela si noua ne plac mult. Pup!

    @retete savuroase la acest gen de placimta chiar nu poti refuza. Pup!

    @Paula Gafitescu ma bucur, multumesc!

    @Timea multumesc, pup!

    @Buburuza Bubu ai dreptare, multumesc!

Dă-i un răspuns lui Paradis Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.