Savarina



 

Savarina atat de cunoscuta si de apreciata inca din copilarie, pe care si astazi o gasim in orice cofetarie, este de fapt un aluat dospit cu drojdie, foarte insiropat si servit cu diverse creme.
Initiat se numea „Baba cu rom” si continea stafide si alte fructe uscate, apoi  pe la mijlocul sau sfârsitul anului 1840, unul dintre fratii Julien, niste patisieri parizieni, a experimentat un aluat fara fructe uscate, pe care l-a inmuiat intr-un sirop „secret” si caruia ulterior i-a dat denumirea de „Savarina” in onoarea celebrului scriitor gastronomic Brillat-Savarin. Asa se pare ca a aparut acesta prajitura apreciata si azi de toata lumea.

 

 

Ingrediente:
Aluat pentru 10 bucati:
300 gr. faina
15 gr. drojdie proaspata
200 ml lapte
70 gr. zahar (cca. 3 linguri)
1 pachet de zahar vanilat
2 oua
un praf de sare
coaja de 1/2 de lamaie
50 gr. unt + 50 ml ulei

 

Umplutura:
300 ml frisca Meggle (Creme Patisserie)

 

Sirop de rom:
400 ml de apa
250 g de zahar
30 ml rom sau 1 lingurita esenta de rom

 

 

Mod de preparare:
Intr-o cratita caramelizam 100 g de zahar. Se da focul la minim si se adauga apa si restul de zahar. Se amesteca si se lasa sa stea pana cand totul se topeste. Se ia de pe foc si se adauga romul sau esenta de rom, asta daca mananca sau nu si copii din savarine. Se amesteca bine si se pune deoparte.

Prepararea aluatul:
Desi circula multe retete de Savarine, adevarata reteta este din aluat cu drojdie. Se dizolva drojdia in lapte caldut cu putin zahar ca la maiaua de cozonac. Intr-un castron separat, se cerne faina, se adauga drojdia dospita in centru.

Se framanta incorporand pe rand laptele caldut in care am pus restul de zahar, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se bat ouale cu o furculita si se amesteca in aluat. Se adauga la sfarsit si untul topit si uleuil. Aluatul va fi moale, lipicios, v-a curge, dar asa si trebuie.

Se acopera si se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Formele mele de Savarina au fost un pic cam mari si mi-au iesit 10 bucti, dar daca aveti forme clasice va ies 12 buc.



 

 

Se incalzeste cuptorul la 170 °C. Se ung formele de savarina cu ulei si se umplu 2/3 cu aluat. Se acopera cu folie sau prosop si se lasa sa mai creasca intr-un loc cald 20 minute sau pana cand aluatul atinge partea de sus a formei de savarina. Se coace apoi cca. 35-40 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Cand sunt gata se scot din forme si se scufunda fiecare asa calde in siropul de rom. Se pun rasturmate pe un suport si continuam sa le insiropam pana cand sunt bine imbibate. Vor inchiti tot siropul. Acesta este si farmecul savarinelor sa fie foarte bine insiropate.

 

 

Se acopera apoi cu folie de plastic si se pune in frigider cateva ore sau peste noapte.
Cand se scot din frigider se mai ung cu dulceata de capsuni (asta am folosit eu), dar puteti folosi si alta dulceata sau gem rosiatic. O subtiati, daca e cazul, cu o lingura de sirop.

Se taie un capac de 6-8 mm, in functie de cat de mari sunt savarimele si cu un poche se umplu cu frisca batuta tare. Nu-i nevoie sa va spun cat de bune sunt ca deja stiti. Delectati-va!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

13 comentarii

  1. 1
  2. 2

    Cea mai tare prajitura!
    As minca fara numar (desigur, glumesc :D).
    Varianta aluatului cu drojdie nu am experimentat-o dar cred ca este foarte reusita.

  3. 3
  4. 4
  5. 5

    @ghiocel07 sunt si preferatele noastre si cu toate astea nu le-am facut de mult. Pup!

    @Kyra sa incerci si veio vedea diferenta. Pupici!

    @Adriana ma bucur, astept sa o faci. Pup!

    @di_ani thank you very much, kisses!

  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

    @anomis maltumesc si ma bucur ca-ti place. Savarinele adevarate sunt cu aluat cu drojdie, cele din aluat de pandispan… sunt niste briose insiropate cu frisca. Te mai astept!

  10. 10
  11. 11
  12. 12

    Buna. Am incercat azi reteta de savarine. Au iesit absolut perfect! Si pot spune cu certitudine ca au exact textura savarinelor pe care le stiu din copilarie, iar gustul e …. absolut divin! Multumesc din suflet pentru aceasta experienta culinara!

    • 13

      Manuela te cred, Savarinele in copilarie se faceau din aluat cu drojdie cum le-am facut si eu. Multi, din necunoastere poate, le fac dintr-un aluat simplu de chec sau de tort. Ma bucur ca ai incercat-o si a fost un succes. Te mai astept!
      Duminica frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.