Sarmalele fie ca-s pregatite din varza acra ca AICI, fie din varza dulce sunt la fel de bune. Cu mici diferente de la o zona la alta a tarii, sarmalele sunt o mancare traditionala pentru toti romanii.
Ingrediente:
crengute de cimbru
Mod de pregatire:
Varza alba se curata de frunzele exterioare si cotoare, se spala apoi se opareste in apa cu otet si sare. Astfel foile se desprind frumos.
Pentru umplutura se amesteca carnea tocata, ceapa calita in prealabil, orezul, usturoiul, cimbrul, menta, boiaua, sarea si piperul. Se umplu foile de varza cu umplutura de carne, de regula cat o nuca, dar daca va plac mai mari puneti mai multa umplutura, apoi rulati cu totul.
Frunze de varza prea mici sau prea rigide care nu se pot rula se vor taia julien cat mai subtire.
In partea de jos a vasului se aseaza un strat de varza tocata, apoi se aseaza sarmalele in straturi suprapuse alternand cu bucati de costita si crengute de cimbru pana le terninati. Deasupra se mai pune un strat de varza tocata. Se pun deasupra rosiile in bulion, apa cat sa le acopere si ulei, iar daca va permite stomacul puteti sa incolcuiti uleiul cu 1-2 linguri de untura de porc.
Se fierb cca o ora jumatate. Se servesc simple sau cu mamaliga si smantana. Pofta buna!
O bunatate, cu sau fara mamaliguta!
Sarmalutele sunt mereu foarte bune. Noi punem ceva mai mult orez si ceapa. Mananc sarmalute cu carne dar cele de post facute cu bureti le ador!!!
Imi lasa gura apa 😀 arata minunat, pupici :*
@Mari ai dreptate, pupici!
@Rocsy Ciobanu te cred, dar eu una sunt asa o carnivora ca asi putea sa le fac numai din carne… glumesc desigur! Te sarut!
@Dana Cristea ma bucur, multumesc! Te sarut!
Ce poftă mi-aţi făcut! !Vă pup!
Cele mai bune sarmalute , pentru mine, sunt acestea !!! Cu varza proaspata……MI-NU-NA-TE !!!
Pot sa ma servesc ? Musai cu smantana…..
Te tzuc cu mult drag !