Prajitura Greta Garbo



Prajitura Greta Garbo este foarte cunoscuta de multi dintre voi. Ce legatura are Greta Garbo cu aceasta prajitura din foi cu o umplutura de gem si nuci, nu cred ca stie nimeni. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Jerbo, dar indiferent de numele sau este tare buna ca de fapt toate prajiturile cu nuca.

 

Ingrediente / forma 21×21 cm. / 12 buc.
Aluat:
300 g faina
1 plic drojdie uscata
150 g unt
80 g zahar praf
1 ou
100 ml smantana
coaja rasa de la 1 lamaie
sare

 

Umplutura:
300 g gem de caise
200-250 g nuci pisate / tocate mare
100 g zahar tos
1 plic zahar vanilat
Glazura
150 g glazura de ciocolata la plic
sau
150 ciocolata + 2 lg lapte + 2 lg ulei

 

Timp de pregatire: 80-90 minute    Timp de coacere: 30 minute


Mod de preparare:
Pentru aluat punem intr-un bol faina, sarea, drojdia uscata, zaharul praf si untul taiat bucati. Cu degetele framantam ca sa se incorporeze untul. Va rezulta un aluat nisipos / sfaramicios. A



daugam oul si smantana si framantam pana obtinem un aluat. Acoperim bolul cu o folie de plastic si lasam o ora la dospit. Cu drojdie uscata nu creste prea mult, dar ast am si vrut. Daca folositi drojdie proaspata aluatul va creste mai mult decat cu cea uscata.
Se imparte aluatul in 4 bucati  pentru 4 foi.


Pentru umplutura se amesteca nucile pisate cu zaharul tos si cel vanilat.

Se aseaza prima foaie in tava, se unge cu o treime din gemul de caise, sau alt gem. Se presara peste gem o treime din nuci. Se intind foile pe rand pan ase termina. Se da la cuptorul preincalzit la 170-180 °C penteu 25-30 minute.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava. Se toarna deasupra glazura de ciocolata incalzita. Daca folositi din aceea in plic, acesta se pune intr-o oala cu apa fiarta si se tine pana se inmoaie continutul.

Se poate folosi si 150 g ciocolata cu 2 linguri de ulei si 2 de lapte care se topeste pe bain-marie, apoi se toarna peste prajitura. Cand s-a intarit glazura / ciocolata se taie in 12 bucati. Delectati-va!





Recomandările noastre

7 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.