Prajitura cu foi, bezea si ciocolata



 

Prajitura cu foi, bezea si ciocolata este o prajitura extraordinar de buna ca de altfel toate prajiturile cu nuca. O alta prajitura la fel de buna este si Prajitura cu nuci, rahat si crema de ness. Delectati-va!

 

Aluat fraged pentru foi: / tava 30×40 cm
450 g faina
250 g unt
150 g zahar praf
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita de cafea de sare
1 plic praf de copt
2-3 linguri de smantana
1 ou + 2 galbenuse

 

 


Blat de bezea / tava 30×40 cm:
8 albusuri de ou
240 g zahar praf
200 g nuci pisate
6 linguri de faina
1 lingurita de cafea rasa de sare
 
 
Crema ganache:
300 g ciocolata
300 ml frisca meggle
1-2 linguri de cacao neagra (optional)

 


Mod de preparare:
Se pregateste aluatul fraged care este usor si rapid de facut. Nu trebuie lucrat mult timp si unde il pregatim trebuie sa fie rece. In faina cernuta impreuna cu zaharul praf adaugam untul rece taiat cuburi. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos.

Apoi adaugam oul intreg si galbenusele (eu din greseala am scapat doua oua intregi), le incorporam apoi adaugam dupa caz 2-3 linguri de smantana. Rezulta un aluat pe care-l infasuram in folie de plastic si-l dam la frigider 15-20 de minute.

 

 

Se intinde aluatul pe dosul unei tavi de copt de 30×40 cm. Se imparte in doua parti egale si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 °C si se coace aproximativ 20-25 minute.

 





Pentru bezea se bat tare cele 8 albusuri cu sare, cand s-au intarit se dauga pe rand 240 g zahar. Se opreste mixerul si se incorporeaza faina si nucile pisate amestecand cu o spatula sau lingura. Se intinde in aceeasi tava de 30 x 40 cm in care am facut si foile si se coace timp de 25-30 de minute la 175°C.

Pentru crema ganache se rupe ciocolata in bucati. Frisca sau smantana lichida se incalzeste la foc mediu, dar fara sa fiarba. Se adauga peste ciocolata si se adauga putina sare. Se amesteca cu atentie sa se topeasca complect, apoi se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit ganache-ul s-a si intarit, asa ca se mixeaza din nou. Daca se cere se mai adauga 2-3 linguri de frisca lichida ca sa devina mai fluid pentru a putea fii intins. Pentru ca prin mixare acesta se deschide la culoare, optional puteti sa mai adaugati o lingura de cacao neagra.

Montam prajitura: O foaie, deasupra 1/4 din ganache, acoperim cu un blat de bezea, deasupra alt strat de ganache. Repetam terminand cu un strat de crema ganache. Se da la rece cateva ore.

 

 

Se portioneaza. Din ingredientele de mai sus au iesit 12 bucati de marimea celor din imagine.

 

 

Se ormeaza cu nuca tocata. Delectati-va!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

1 comentariu

  1. 1

    De fiecare data,intru cu mare placere la tine pentru ca raman incantata de ceea ce vad,de aceea te admir foarte mult iar aceasta prajitura cred ca se topeste in gura;nu stiu daca mi-ar reusi si mie la fel;o zi buna-ti doresc!!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.