Linzer tort de primavara



 

Linzer Tort este varianta mai moderna a placintei cu marmelada de prune care ne-a marcat copilaria multora dintre noi. Eu imi amintesc cu drag de vacantel la bunici cand se culegeau prunele si bunica intr-un ceaun amesteca magiunul cu lingura mare de lemn cat un facalet.

Apoi se punea in borcanele frumos etichetate, se asezau in camara si pe timpul iernii cand doream ceva dulce, bunica ne facea o placinta cu magiun de prune. Se folosea si alte gemuri din alte fructe dar prunele erau din abundenta in curtile oamenilor.

Sotul meu Miki cu origini magiare s-a bucurat din copilarie de Linzertorta, ceva asemanator si foarte cunoscut in Austria, Ungaria si Germania. Realizat cu un aluat sfaramicios cu migdale, o umplutura de jeleu rosu de coacaze, zmeura, gem de caise sau prune si acoperit de un grilaj de benzi de aluat,

Linzer Tort a devenit acum foarte cunoscut peste tot.
Cum Dr. Oetker a fost generos si anul acesta cu ocazia Sarbatorilor de Pasti, din ingredientele primite cadou s-a nascut ideea acestui Linzer tort de primavara, care si nie si sotului meu Miki ne trezesc amintiri frumoase. Multumim Dr Oetker, iar voua sper sa va inveselim ziua cu acest desert!

 

 

Ingrediente Crusta:
350 g faina
50 g de migdale macinate
200 g unt rece, taiate în bucati mici
150 g de zahar praf
1 ou + 1 galbenus
2-3 linguri de smantana
sare

 

Umplutura:
1 borcan de dulceata de zmeura / 450 g

 

Decor:
1 cutie margarete / decor Dr. Oetker
glazura pentru decor (creioane) Dr. Oetker
50 g fistic pisat

 


Mod de preparare:
Pregatim crusta: Intr-un castron se amesteca impreuna faina, migdalele macinate, zaharul, sarea, zahar vanilat. Se adauga untul rece taiat cuburi si se framanta cu degetele pana devine un aluat sfaramicios. Se adauga si restul ingredientelor si se framanta cat sa se incorporeze. Se infasoara aluatul intr-o folie de plastic si se da la frigider minim o jumatate de ora.
Se scoate de la rece si pe o masa fainata se intinde 2/3 din aluat, restul pentru decor. Se inteapa cu o furculita si se rastoarma deasupra dulceata de zmeura.



 

 

Aluatul ramas se taie in fasii cu care se face decorul din imagine. Cred ca este usor de inteles ca avem gardul unei case, pe cer un soare cu razele sale aezatoare si 3 pasari care zboara pe cer.

 

 

Cu o pensula ungem cu un galbenus de ou diluat cu o lingura de apa sau lapte, iar apoi se da la cuptor la 180 °C pentru cca. 40 de minute.

 

 

Cand este gata se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu margaretete, flori decortive din napolitana si care se pot manca. Fisticul se piseaza intr- piulita si se imprastie la baza gardului, reprezentand iarba. Cu creianele cu glazura de zahar se coloreaza pui si soarele. Va invit sa va delectati!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

3 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.