Sunca de Pasti in aluat dospit



 

Sunca de Pasti la unguri este la loc de cinste pe masa de Pasti, asa cum Drobul de miel este la noi romanii. De-a lungul timpului pentru a da o nota mai aspectoasa, sunca a fost imbracata in aluat ca de paine dar aromatizat cu ierburi.

Desi fiecare isi are o reteta pe care o tine secreta, eu am gasit o reteta intr-o revista maghiara, cu un aluat asemanator cu aluatul de la focaccia prin ierburile adaugate. Am zis sa-l fac si totul a iesit foarte bun si aromat. Convingeti-va si voi!

Ingrediente:
1.2-1.5 kg sunca de porc in plasa (semi fiarta si afumata)
sau ciolan de porc fiert si dezosat
1 foaie de dafin
10 boabe de piper
2 boabe de enibahar
1-2 boabe ienupar

 

 

Ingrediente aluat:
500 g faina
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
2 oua + 1 galbenus
80 g unt topit
200 ml de apa calduta
cimbru (uscat)
busuioc (uscat)
oregano (uscat)
1 galbenus + 1 lingura de lapte
sare, dupa caz

 

 

Mod de preparare Sunca de Pasti in aluat dospit:
Sunca se spala bine si se pune la fiert intr-o oala cu apa cat sa o acopere. Se adauga 1 foaie de dafin, 10 boabe de piper, 2 boabe de enibahar, 1-2 boabe ienupar si o lingurita de sare. Se fierbe pana cand un bat de frigaruie intra usor in sunca.

Se lasa la racit cca o ora in oala luata de pe foc, ca sa ramana suculenta si sa nu se usuce. Se scoate din apa, se sterge si se aseaza intre doua tocatoare de lemn si cu o greutate deasupra pana se raceste aproape complect. Se scoate apoi plasa in care a fost sunca cu o foarfeca sau cutit, altfel cand se raceste complect se va scoate greu sau chiar se va rupe din sunca.

 



 

Se prepara aluatul: Intr-un bol se cerne faina si se adauga o lingurita de sare. Cimbru, busuiocul si oregano se pun cam in jur de o lingurita din fiecare, dar puteti si mai mult, dupa gust. In centru se face un cuib unde drojdia se desface cu putina apa calda, o lingurita de zahar si 2-3 linguri de faina.

Cand plamadeala a crescut, se amesteca cu ouale batute cu o furculita, restul de faina, untul topit, turnand restul de apa calda pana nu se mai lipeste de maini. Dupa framantat se presara deasupra faina si se lasa vasul la dospit cca. 1-2 ore, acoperit cu un servet de bucatarie curat pana isi dubleaza volumul.

Se intinde aluatul pe o masa fainata intr-un patrat sau dreptunghi, dupa forma suncii. Se aseaza sunca la mijloc si se imbraca in aluat, iar surplusul de aluat se taie. Se intinde din nou aluatul ramas, impartim vizual in trei parti, iar partile opuse se taie in fasii de cca. 1-1.5 cm. Dupa ce asezam inapoi sunca impletim deasupra sunci fasiile, ca in imaginea de mai jos. Se aseaza apoi  pe tava de cuptor si se unge cu un galbenus diluat cu o lingura de lapte.

 

 

Se da la cuptorul incins la 180 °C pentru 40-45 de minute.

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

1 comentariu

  1. 1

    Foarte frumoasa, si sunt sigura ca a fost si gustoasa. 🙂
    Interesanta treaba asta cu sunca, pt. ca in Ungaria intr-adevar este "Mancarea de Paste", insa la noi in Ardeal, de exemplu pe Valea Muresului unde stau si eu, nici nu am auzit de asa ceva pana nu demult. () In schimb in Secuime este tot atat de raspandita si apreciata ca in Ungaria.

    Multe gospodine maghiare fac si ele drob de miel cu ocazia Pastelor, la noi de obicei este nelipsita. Spun de obicei, pentru ca anul acesta pana la urma n-am reusit sa-l fac, cu toate ca am si fiert maruntaiele pentu el. Dar au terminat intr-o tocanita (mărtaş), ca a mers mai repede. De-atfel si eu fac ca tine: intotdeauna vreau sa schimb cate ceva, asa ca am deja cateva variatiuni de drob de miel. 🙂

    Mai demult am vazut la tine niste rulouri din dovlecel (de-altfel "te urmaresc" permanent:) ). Mi-au pornit fantezia, si am preluat ideea infasurarii in zucchini, dar interiorul l-am facut altfel. Aici poti vedea ce mi-a iesit: http://edithreceptjei.blogspot.ro/2014/04/furjtojasos-cukkinis-turoalagut.html

    Edith

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.