Tort cu mac si mere



 

Acesta reteta de tort, la o dimensiune uriasa, a fost premiata in Ungaria la un Concurs national de patiserie ca cea mai buna reteta pe anul 2012. Sub denumirea Szabolcsi almás máktorta, acest tort este un deliciu prin combinatia de mac, mere si apoi totul imbracat intr-o delicioasa crema de vanilie. Am adaptat reteta dupa o revista si sper sa va atraga sa o incercati!

 

Ingrediente: 6 foi de blat / 6 buc. 
12 albusuri de ou (8 albusuri + 4 de la crema)
150 g zahar praf
120 g biscuiti
200 g mac macinat + 150 g zahar
2 mere rase
1/2 coaja rasa de lamaie
2 lingurite scortisoara

 

 

Crema de vanilie:
800 ml lapte
160 g zahar
100 g de amidon de porumb
4 galbenusuri de ou
1 pachet de zahar vanilat bourbon
300 g de frisca
10 g gelatina

 

Umplera de mere:
800 g mere decojite si rase
50 g de unt
50 g zahar
1 lingurita scortisoara
sucul de la o jumatate de lamaie
5 g gelatina

 

Decorare:
2 mere feliate din compot
5 g mac macinat

 

 

Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim ingredientele. Tocam biscuiti la robot. Mixam macul impreuna cu cea de-a doua jumatate de zahar ramasa de la albusuri. Cele doua mere le curatam si le dam pe razatoarea mare. Amestecam biscuiti cu macul si cu merele rase.

 

 

Pentru pregatirea celor 6 foi de blat, trebuie sa mixam cele 12 albusurile. Pentru ca este vorba de un numar mare de albusuri, iar fiecare foaie trebuie sa stea la cuptor cca 12-14 minute, eu am ales sa le fac in doua transe, intai 6 albusuri apoi restul de 6, astfel am evitat sa se lase si compozitia.
Impartim ingredientele uscate in doua parti. Batem tare 6 albusuri si cand s-au intarit incorporam 75 g de zahar (jumatate din 150 g) pe care l-am rasnit. Dupa ce se incorporeaza tot zaharul se adauga cu miscari ample jumatate din amestecul uscat de mac + biscuiti + mere rase.

 

 

Compozitia rezultata se imparte in mod egal in trei boluri pentru a avea toate foile aceeasi grosime. Pe o tava asezam peretele detasabil de la o forma de tort de Ø 26 cm. ca sa avem ca reper cat sa intindem compozitia.



 

 

Se da la cuptor la 200 °C pentru 12-14 minute. Cand se scoate din cuptor se desprinde calda de pe tava cu un cutit lung si se pune pe un prosop. Stergem tava si repetam si cu celelalte doua foi de blat.

 

 

Dupa ce le-am copt pe primele trei foi, pregatim si celelalte 6 albusuri dupa metoda de mai sus. Vor mai rezulta inca trei, in total 6 foi de blat. La mine in sectiune se vad 5 foi de blat, ca am scapat din greseala o foaie, care s-a rupt si nu am putut-o recupera.

Pentru umplutura de mere: merele se rad si se dau pe razatoarea mare, apoi se pune pe foc intr-o tigaie cu unt, zahar si scortisoara. Merele isi vor lasa zeama dar se lasa pe foc amestecand pana se absoarne tot lichidul. Se pun deoparte si inainte de a le folosi se adauga 5 g de gelatina hidratata inainte in 4-5 linguri de apa.

Pentru crema, se pune laptele pe foc cu jumatate din cantitatea de zahar si esenta de vanilie bourbon. Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar, pana devine cremoasa. Se incorporeaza si amidonul. Cand laptele s-a incalzit, se adauga cateva linguri, se omogenizeaza si apoi se rastoarna totul peste laptele cald. Se amesteca la foc potrivit pana se ingroasa.

Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic ca sa se evite formarea de crusta. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira. Se bate frisca cu un mixer si apoi se incoporeaza in crema de vanilie. Punem la incalzit gelatina hidratata in 4-5 linguri de apa. Se iau 2 linguri din crema si se amesteca cu gelatina sa se omogenizeze, dupa care se adauga in toata crema. Se lasa putin la rece.

Asamblarea tortului: Pe un platou asezam prima foaie de blat care se unge cu crema de vanilie. Asezam al doua foaie care se unge cu umplutura de mere. Se repeta operatia pana se termina cu blat. Sunt trei umpluturi cu crema de vanilie si doua cu umplutura de mere. Aveti grija sa dozati crema de vanilie ca sa va ramana si pentru imbracat tortul.

 

 

Pentru decor folosiri mac si felii de mere din compot, facut din doua mere decojite si taiate in sferturi. Delectati-va… este ceva divin!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

6 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

    La incredientele de blat 200 gr mac 150gr zahar scrie in dreptul lui, trebuiesc rasnite impreuna si amestecate cu incredientele uscate?

    • 5

      Scuze de intarziere Anca, da, ai inteles bine, este specificat si-n modul de pregatire, se rasnesc impreuna, astfel macul ajutat de zahar se macina bine, el fiind si putin unsuros.
      Spor la prajiturit! <3

Dă-i un răspuns lui Zorica Pavlovic Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.