Sarailie cu nuca




Sarailie cu nuca este o Baclava sub alta forma. Ambele se pot face cu nuca sau cu fistic iar o diiferenta ar fi ca Sarailiile sunt mai insiropate. Sarailia ca si surata ei  este un desert turcesc din foi, multa nuca si mult sirop. Un desert cu ceva mai multe calorii dar sunt un rasfat.

 

 

Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta / 400 g
400 g nuci pisate
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
200 g unt topit
Sirop:
250 g zahar
400 ml apa
scortisoara
1 fiola esenta de vanilie

 

 



Mod de preparare:
Se amesteca intr-un bol nucile pisate in piulita cu zaharul si scortisoara .
Foile de placinta se scot din frigider cu o ora inainte de utilizare. Cand se lucreaza, ca sa nu se usuce foile, se acoperite cu un prosop umed.
Se ia o foaie de placinta si se unge cu o pensula cu unt sau ulei, se pune a doua foaie deasupra care se unge la fel, apoi se acopera cu a treia foaie care ramane neunsa. In functie de cat de mari doriti sa faceti rulourile impartiti cele trei foi suprapuse in 4-6 dreptunghiuri.
Se presara pe fieacre dreptunghi 2-3 linguri de nuci, se aseaza la un capat un bat de frigaruie si se ruleaza. Dupa aceea se apasa capetele spre centru incretindu-le. Batul are rolul de a mentine drepte rulourile.

 

 

Se scoate batul si se aseaza rulourile in tava unsa cu unt. Se repeta pana umpleti tava si se termina si nucile. Eu am folosit 12 foi de placinta.
Se topeste un pachet de unt si se toarna peste sarailie in tava, insistand pe capete pentru a patrunde mai bine.



 

 

Se coace 45 de minute in cuptorul deja incins la 170 °C, pana vor va capata o culoare maron-auriu.

 

 

In timp ce tava este la cuptor, se face un sirop din apa, zahar, scortisoara si vanilie intr-o cratita. Se poate folosi si miere de albine pentru sirop, dar cum siropul trebuie sa fie fierbinte, am vrut sa evit sa incalzesc mierea. Cand scoatem tava din cuptor, se toarna imediat jumatate din sirop. Se lasa sa se absoarba timp de 2-3 minute, apoi se toarna si restul de sirop. Sarailiile fiind uscate de la cuptor vor absorbi tot siropul.
Se lasa sa se raceasca timp de cateva ore. Pofta buna!

 





Recomandările noastre

3 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

    Puteti folosi la sirop si 1-2limgurite de apa de trandafiri. Oricum, felicitari , nu toata lumea stie care e deosebirea ditre baclava si sarailie!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.