Prajitura cu crema si gem cu nuci



 

Prajitura cu crema si gem cu nuci este un desert usor, din ingredinte care de regula le avem in casa. Cui nu-i plac prajiturile cu gem, nuca si bezea! Am vrut sa fac altceva, dar a iesit ceea ce vedeti si va garantez ca nici eu nu am regretat la final. Incercati-o si voi!

 

 Ingrediente Aluat:

400 g faina
200 g unt sau margarina de prajituri
150 g de zahar praf
1 ou + 1 galbenus
2 linguri smantana
1 lingurita praf de copt
1 borcan (380 g) gem ( prune, zmeura…)
3 linguri de nuca macinata
rom sau esenta de rom

 

 

Ingrediente Bezea:

4 albusuri
120 g zahar
1-2 linguri otet

 

Pentru Crema de vanilie:
3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
60 g pudding de vanilie
400 ml lapte
100 g unt
80 g zahar pudra

 


Mod de pregatire:
Pentru aluat se amesteca faina, praful de copt, zaharul si untul pana devine un aluat nisipos. Apoi se adauga oul, galbenusul si smantana. Se amesteca usor din nou. Se scoate pe o planseta, apoi se face o minge si se pune in frigider infasurat in folie de plastic, pentru aproximativ 30 de minute.
Se pregateste o tava de 30 x 40 cm si se pune deasupra hartie de copt. Se scoate aluatul din frigider si se intinde cat dimensiunea tavii. Pentru usurinta se ia hartia de copt din tava, se intinde pe ea aluatul cu un sucitor cat dimensiunea tavii, apoi se gliseaza hartia in tava. Se inteapa cu o furculita.

Gemul se amesteca cu nuca macinata si romul sau esenta de rom (dupa preferinta), apoi se intinde uniform peste foaie.
Se face o bezea din 4 albusuri (3 + 1 de la aluat) cu 120 g zahar si 2 linguri de otet. Cand s-a intarit se intinde peste gem, apoi se da tava in cuptorul preincalzit la 160 – 170 °C pentru cca. 40 de minute.



 

 

La mine a prins focul un pic bezeaua, desi putina culoare trebuie sa fie. Se scoate din cuptor si se imparte in doua, ca-n imagine.

 


Crema de vanilie.
Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc. Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Cand este gata se acopera cu o folie de plastic sa nu faca crusta (nu ermetic ca face condens) si se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol se bate cu mixerul untul cu zahar pana devine cremos si incet se incorporeaza si pudding-ul de vanilie.
Se lasa la rece cca. 30 de minute sa se raceasca bine si se intinde pe o jumatate de foaie, apoi se acopera cu cea dea doua jumatate de aluat.

 

 

Se da prajitura la rece cateva ore. Foaia de deasupra va absorbi umezeala cremei de vanilie si se va inmuia, de aceea trebuie lasata cateva ore. Se taie in cuburi sau dreptunghiri si se serveste. Rasfatati-va!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.