Prajitura cu nuci si crema de ness



Prajitura cu nuci si crema de ness este un rasfat de duminica sau pentru o zi cu cei dragi. Combinatia de nuca si ness este geniala, iar daca sunteti iubitori de cafea ness, puteti chiar mari putin gramajul de ness din retetarul meu.

Ingrediente: 
Blat / tava 23 x 36 cm
4 oua
150 g zahar fin
2 plicuri ness – 16 g
200 g faina
1 plic praf de copt
un praf de sare
Sirop pentru blat:
150 ml apa
80 g zahar
1 lingurita esenta de cafea

 

Crema de ness:
300 ml lapte
2 galbenusuri de ou
150 g + 3 linguri, zahar fin
2-3 plicuri ness – 8 g / plic
250 g unt
ciocolata ( razuita deasupra)

 

Mod de preparare Prajitura cu nuci si crema de ness:
Pregatirea blatului:
Separam ouale in doua boluri. Se bat bine galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Se adauga ness-ul frecand in continuare si apoi  albusurile batute spuma cu un praf de sare.



Se incorporeaza si faina cu miscari ample iar la sfarsit nuca tocata / pisata. Pisati nuca in piulita sau daca nu aveti taiati-o cu un cutit. Asa se va simti bine nuca cand mancam prajitura.

Se intinde in tava de 23 x 36 cm tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 180 °C cca. 40 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar.

Pregatim crema de ness:
Se freaca cele 2 galbenusuri cu cele 3 linguri de zahar si ness-ul din plicuri. Se adauga praful de pudding diluand cu lapte. Se amesteca si apoi se fierbe pe baie de aburi pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si ca sa nu faca crusta se acopera cu o folie de plastic, dar nu ermetic.
Separat intr-un bol se freaca untul cu cele 150 g zahar fin si se incorporeaza si crema de pudding cu ness.

Crema de ness se intinde peste blatul insiropat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se portioneaza.

Inainte de servire se razuieste deasupra ciocolata. Delectati-va cu o felie!

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

11 comentarii

  1. 1
  2. 2

    Arata foarte bine dar mie prajiturile,torturile,cremele care se fac cu budinci,creme ,glazuri la plic nu-mi plac deloc.Prefer sa le fac eu,poate nu asa aspectuoase dar,sigur,mult mai sanatoase.Evit, pe cat posibil, tot ce este la plic.

    • 3

      Daniela sunt perfect de acord cu tine. Tu te referi la pregatirea cremeu de vanilie sau crème pâtissière cum ii spune francezul. Aceasta se face din galbenusuri + zahar + amidon + lapte pe foc pana se ingroase. Daca citesti atent exact pe aceasta am folosit-o si eu, doar ca in loc de amidon am folosit pudding la plic care este tot un amidon. Unul este la plic si altul este la cutie …. tot acolo esti.
      Mersi de vizita!

  3. 4

    reteta suna foarte bine…. si da! asa fac eu, nu cumpar budinca la plic, o inlocuiesc cu amidon (4 linguri la 0.5 l lapte) si cremele sunt minunate <3

    • 5

      roxana cum spui ar fii cel mai corect, dar ca sa iasa crema buna trebuiesc cam 5-6 galbenusiri, asa ca din cand in cand cand nu am multe oua, mai folosesc si pudding-ul.
      Mersi de vizita, te mai astept!

  4. 6

    Woow ce reteta faina. Eu nu prea sunt cu dulciurile, dar asta precis imi va place (o feliuta),Am si eu o reteta ,se cheama Felii de ness, e cu foi si aceea-mi place (tot o feliuta). Cand am citit denumirea imediat am mers la gramajul nucii ca nu am multa.(am vreo 300 gr). si mi-a convenit cantit. Cred ca o voi face in curand. Imi place si ca e cu budinca ca are tinuta. Cand o voi face, te anunt daca ma „impiedec” de ceva si nu ma descurc.Hahaha. Multumesc. Pupici.

  5. 8

    Daca tot dati toate specificatiile si ingredientele, spuneti ceva si de praful de copt…a trebuit sa deduc ca trebuie pus cu faina in blat..

    • 9

      Luminita chiar daca esti mai tanara in ale bucatariei, nu pot sa cred ca macar o data cand erai la mama copil nu ai vazut ca praful de copt se pune cu faina. Erau cei drept si unele batrane care il stingeau cu otet, dar e o metoda care nu se mai foloseste.
      Scuze de intarziere si te mai astept!

  6. 10

Dă-i un răspuns lui roxana Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.