Supa ardeleneasca de fasole uscata cu afumatura



 

Supa ardeleneasca de fasole uscata cu afumatura, o supa asa cum o facea soacra mea si desigur cum si azi ii place sotului meu Miki. Este o supa care se serveste in Ardeal si Banat, dar poate fii pe gustul oricui, doar sa o incercati.

 

 

Ingrediente:
200 g fasole uscata
1 morcov potrivit
1 pastarnac potrivit
1 ceapa
1 foaie de dafin
1 cm de ghimbir
2-3 fire de ceapa verde (sau 10 cm praz)
1 lingura de faina
1 lingurita de boia de ardei
300 g sunculita taraneasca
(afumatura, oase garf, ciolan, gusa)
sare
piper

 

Mod de pregatire Supa ardeleneasca de fasole uscata cu afumatura:
Cu o seara inainte dupa ce se alege si se spala sub un jet de apa fasolea se pune in apa calduta cu 2 degete peste fasole. La fel se spala si afumatura si daca este de casa se pune la desarat 1-2 ore dupa caz.
Se strecoara fasolea si se pune la fiert in cca. 2 litri de apa. Se da un clocot, se arunca apa si se pune alta apa calda. Se lasa la fiert  si cand a ajuns aldente se adauga zarzavaturile: morcov, pastarnac, ceapa, foaie de dafin, si ghimbir (facultativ).

 

 

Afumatura se poate fierbe impreuna cu fasolea, dar va recomand sa o fierbeti separat asa cum facea soacra mea. Din zeama de la afumatura facea o alta reteta numita Supa cosasului, pe care am sa o fac cat de curand.



 

Intr-o tigaie sau intr-o alta oala se pune la distuit in ulei ceapa verde taiata rondele. Cand s-a inmuiat se adauga o lingura de faina si boiaua de ardei.

 

 

Se stinge cu zeama de la afumatura dupa preferinte. Se adauga boabele de fasole, bucatile de afumatura taiate potrivit si zeama de la fasole, atat cat este nevoie. Se condimenteaza, apoi optional se poate adauga otet dupa gust si daca doriti in farfurie o lingura de smantana.

 

 

Noi servim acesta supa cu salata de varza acra (taiata julien la mandolina inainte dea fi pusa la borcan), cu ceapa, boia, piper si ulei de masline, iar daca o servim vara cand nu mai este varza acra, sotul meu isi zdrobeste o ceapa in prosop, cu sare.

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

1 comentariu

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.