Sarlota cu visine / Charlotte aux cerises

Sarlota-cu-visine2

Sarlota cu visine sau Charlotte aux cerises cum ar spune francezul. Este un desert inventat de bucatarul francez Marie-Antoine Carême (1784-1833), iar denumirea Charlotte a fost data dupa numele copilului lui George IV, rege al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei.

Un tort racoritor ideal pe perioada verii realizat din fructe cu o crema precum: crème pâtissière, crème mousseline, crème bavaroise (un mousse de fructe cu gelatina), crème anglaise si piscoturi sau un blat (genoise).

Dar acest tort poate fii realizat si iarna, fie din fructe congelate, confiate sau din compot, fie pregatind o charlotta cu ciocolata, lamaie, portocale … si putem continua, imaginatie sa avem.

Sarlota-cu-visine1

Ingrediente forma de tort Ø22 cm:
600 g de visine
100 g de zahar pudra
1 plic zahar vanilat
zeama de la o lamaie

Crème anglaise:
400 ml de lapte
1/2 pastaie de vanilie
4 galbenusuri de ou
60 g de zahar pudra
15 g gelatina
400 ml de smantana pentru frisca
biscuiti de Savoya / piscoturi
60 ml cherry + 60 ml apa + 1 lingura zahar

 

Sarlota-cu-visine2

 

Mod de pregatire Sarlota cu visine:
Se spala si se scot samburi de la visine, dar opriti cca. 100 g pentru decor. Restul se pun intr-un vas cu zahar pudra, zahar vanilat si zeama de lamaie.

x-IMG_5871

Se pune la foc mic pana cand visinele sunt translucide, dar sa nu le faceti dulceata. Se scot din sirop, se lasa sa se raceasca complet si apoi se taie grosier. Siropul se pune inapoi pe foc sa se mai ingroasa putin si il vom folosi peste visine cand aranjam.

In acelasi timp se prepara si crema:
Gelatina se pune la hidratat intr-un bol de apa rece.
Se pune laptele la foc mic intr-o cratita cu semintele de la jumatate de pastaie de vanilie. Se da un clocot apoi se ia de pe foc si se lasa sa infuzeze.
Intr-un alt bol se freaca galbenusurile cu zaharul tos pana devine cremos.

y-IMG_5875







loading...

Se adauga din laptele cald si filtrat, apoi se toarnina inapoi si se fierbe la foc mic timp de 8 pâna la 10 minute, amestecand continuu cu o spatula pana se ingroase. asa cald se adauga si gelatina si se amesteca bine.

Se lasa la racit si cand s-a racit complet, se amesteca cirese tocate.
Se bate smantana pentru frisca cu zahar pudra si se amesteca cu crema de oua..

Se face un amestec intre Cherry si apa, dupa cat de tare alcolizat doriti. Eu am folosit 60 ml Cherry cu 60 ml de apa. Apoi vom insiropa biscuiti, fie dati cu o pensula inmuiata in acest sirop, fie ii scufundati ca la Tiramisu.

Eu am ales prima varianta ca sa nu se inmoaie prea tare si sa nu mai aiba tinuta.

z-IMG_5881

Se aranjeaza apoi intr-o forma de tort Ø 23 cm. cu pereti detasabili tapetata cu folie de plastic, cu fata bombata spre exterior. Se inalta pereti formei cat inaltimea biscuitilor, fie cu hartie dubla fie cu o banda de plastic. Pe fundul tavi se aseaza de asemenea biscuiti.

z-IMG_5885

Se umplu cu crema si se incheie tot cu biscuiti. inmuiati. Se acopera cu folia de plastic si se da la frigider timp de 12 ore, cel putin sau peste noapte.

La servire se scoate din forma de tort, se indeparteaza folia si se decoreaza cu visine si frisca, dupa imaginatia voastra.

Sarlota-cu-visine3-1

Delectai-va cu o felie!

Sarlota-cu-visine5-1

loading...


Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>