Mezel din ciolan de porc



Mezel din pulpa de porc-1

 

Mezel din ciolan de porc un aperitiv rece potrivit pentru masa de sarbatori. Il puteti realiza cu cateva zile inainte de a fi savurat si tinut la frigider. Pentru masa festiva cu invitati alegeti un Ciolan de porc mai mare ca al meu.

 

Mezel din pulpa de porc-2-1

 

Ingrediente Mezel din ciolan de porc:
1 ciolan de porc
2 cepe
2 morcovi
ienibahar
1-2 cuisoare
2-3 boabe de ienupar
piper boabe
sare

3-4 catei de usturoi
condimente uscate
(busuioc, oregano, cimbru)
boia de ardei
piper
sare

 

Mezel din pulpa de porc-4

Mod de pregatire Mezel din ciolan de porc:
Ciolanul de porc se parleste inainte pentru a scapa de eventualele fire de par. Se spala, se leaga cu o sfoara ca sa nu se imprastie carnea in timpul fierberii.



Se adauga in oala impreuna cu ceapa, morcovi, usturoiul curatate, spalate, dar nu taiate si impreuna se pun la fiert 2-3 ore.

Se condimenteaza cu sare, cateva boabe de piper negru, 1-2 cuisoare si 4-5 boabe de ienupar. Ienuparul boabe sau zdrobit are un gust foarte puternic, de aceea trebuie dozat cu atentie.

Eu am folosit oala sub presiune asa ca timpul depinde de modul de fierbere. Cand un cutit intra usor, atunci ciolanul a fiert. Se scoate din oala si se lasa 2-3 minute sa se aceasca, doar cat sa nu ne arda la maini. Cu un cutit se face o taietura pe lungime si cu grija se desprinde carnea de pe os. Din zeama in care a fiert ciolanul se va face o supa buna.

Se intinde o folie de plastit puna in 2-3 straturi si se aseaza deasupra carnea intinsa. Se adauga deasupra usturoi feliat si se condimenreaza dupa gust cu condimente uscate: busuioc, oregano, cimbru, plus boia de ardei, piper si sare dupa caz.

Se strange strans ca o rulada, ajutandu-ne de folia de plastic. Nu este nevoie de gelatina, deoarece rulata strans imediat cat este calda, soriciul si cartilagele sunt suficient de gelatinoase ca sa asigure sudarea. Nu se vor desprinde cand veti taia, asa cum vedeti si din imagini, feliile sunt compacte.

Se aseaza intr-o forma de chec sau orice alt recipient, punand deasupra o greutate si apoi se da la frigider pana a doua zi.

Inainte de servire, se scoate din folia de plastic si se tavaleste prin piper colorat pisat. Se feliaza si se aseaza pe platou. Serviti!

 

Mezel din pulpa de porc-3-1

 

MOD DE PREGATIRE IN IMAGINI:

Mezel din pulpa de porc
Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

3 comentarii

  1. 1

    Iar o idee minunata a la Sara !
    Bravo draga mea, un aperitiv minunat de sarbatori.
    Cu siguranta am sa il fac, dupa ce taiem porcul.
    Vad ca ai fiert ciolanul cu soricul impreuna. Il lasi in mezel sau il indepartezi, dupa ce a fiert ?
    Multumesc mult de tot pentru idee, te tzuc cu drag !

    • 2

      Sidy da ramane pentru ca soriciul si cartilagele sunt gelatinoase ca sa asigure sudarea intregului mezel, fara sa se foloseasca gelatina. Dar trebuie lucrat repede atunci cat este cald, dupa ce scoti doar osul. Sigur o sa-ti placa!
      Pupicuri dulci!

  2. 3

    Cu respect nu va suparati astai toba ,ciolanul presat se matureaza in saramura 3-5 zile si se preseaza la temperatura de maxim 75 de grade timp de 3 ore.Gusturile difera mult.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.