Zilele acestea, Rama Maestro ne trezeste amintiri frumoase si propune tuturor bloggerilor culinari competitia „Redescopera dulciurile copilariei” lansata pe www.prajituria.ro. Pana pe 1 decembrie va puteti inscrie cu reteta unei prajituri pe care o preferati in copilarie.
Prajitura Cremsnit este o crema de vanilie intre doua foietaje. Este o prajitura foarte cunoscuta, in cartea de bucate a Sandei Marin (1936) dupa care si mamele nostre s-au inspirat, aceasta prajitura apare sub denumirea de „Placinta cu crema de vanilie”. In Banat si Transilvania i se spune Cremes.
Cand eram mica a fost o perioada cand imi placeau toate prajiturile cu crema de vanilie ca imi amintesc ca Cremesul era una din prajiturile nelipsite de la masa de duminica, cand ne reuneam toata familia. Momente frumoase ale acelei perioade pentru ca cu trecerea anilor Cremesul a fost detronat si au inceput sa-mi placa Amandinele, prajitur Tosca, Savarinele si prajitura Krantz. Dar una peste alta orice prajitura din acea perioada imi trezeste amintiri frumoase de care imi amintesc cu mare drag.
Ingrediente pentru 8 buc:
Foile:
400 g aluat de foietaj
Crema de vanilie / patiserie:
600 ml lapte
120 g zahar
3 galbenusuri
80 g amidon (sau 40 g amidon + 40 g faina)
1 fiola esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
150 g margarina Rama maestro
sare
200 ml frisca lichida
Decor:
frisca lichida
cirese confiate
Modul de pregatire pentru Prajitura Cremsnit (Cremes):
1. Prepararea cremei de vanilie: Intr-un bol se freaca zaharul cu galbenusurile.
2. Se adauga amidonul si putin lapte rece.
3. Se adauga apoi cate putin lapte cald, dupa care se rastoarna totul peste laptele care a fost pus la fiert cu razalitura de lamaie si fiola de esenta de vanilie.. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa.
4. Cand e gata se adauga o nuca de margarina Rama ca sa prinda luciu, apoi se lasa la racit.
5. Cand crema s-a racit se incorporeaza in untul frecat spuma.
6. Se pot folosi foile de Cremsnit cumparate sau se pot face din aluat de foietaj.Foaie de aluat se intinde intr-o tava pe hartie de copt. Se inteapa cu o furculita din loc in loc, se pune deasupra o alta tava de aceeasi dimensiune care sa impiedice sa creasca prea tare aluatul si se da la cuptor incins la 180 °C pentru 15 minute.
Foaia de Cremes se imparte pe lungime in fasi de 4 cm. pe care se intinde apoi cu poche-ul crema de vanilie in zig-zag.
7. Deasupra cremei de vanilie se intinde tot cu poche-ul si frisca batuta tare.
8. Se acopera cu o alta fasie de aluat. Pentru a se taia frumos, foaia de deasupra se portioneaza inainte in patrate.
9. Pentru decor prajitura se poate pudra cu zahar sau se poate orna cu frisca si cate o cireasa confiata in mot.
Delectati-va!
MODUL DE PREGATIRE IN IMAGINI
Chiar ca e prajitura copilariei. N-am mai mancat un cremsnit de foarte multi ani si singura nu am facut niciodata. dar mi s-a facut o poftaaa.