Tort de mere intregi

Tort-de-mere-intregi-1

 

Tort de mere intregi o reteta veche, dar una din deserturile de casa care ne intoarce in copilarie. Mai exact acesta a fost Tortul de duminica din vremea copilariei multora dintre noi. Eu una imi amintesc zgomotul cand caramelul de pe pereti formei incepea sa crape dar si mirosul de mere coapte.
Desi un tort simplu acest tort de mere caramelizate este un desert delicios, aromat, iar merele, nucile si caramelul dau o savoare de neegalat.

 

Tort-de-mere-intregi-2-1

 

Ingrediente forma tort Ø 20 cm:
6 mere medii
100 g zahar pentru caramelizat

 

Umplutura (din mere):
nuci
stafide ( eu am folosit acum merisoare)
gem sau dulceata
1 varf de cutit de scortisoara

 

Blat / pandispan:
4 oua
4 linguri de faina
4 linguri de zahar
sare

 

Decorare tort:
150 g zahar
100 g unt
100 ml cidru de mere
100 g nuci

 

Tort-de-mere-intregi-3-1

 







loading...

Mod de preparare Tort de mere intregi:
Se curata merele de coaja si se scoate cotorul fiecarui mar. Fiecare mar ca sa nu se oxideze se freaca cu zeama de lamaie.

Deci merele raman intregi dar cu o gaura in mijloc. Aceasta gaura se va umple cu un amestec de nuci, stafide sau merisoare, 1-2 linguria de gem sau dulceata si un varf de cutit de scortisoara.

Alegem o oala (de preferat) sau o forma de tort, in care caramelizam 100 g de zahar pe care il intindem si pe pereti formei.

Lasam sa se intareasca si pregatim merele. O sa auziti cun crapa caramelul prin racire, dar fiti linistiti ca nu se desprinde de pe pereti.

Asezam merele cu umplutura. Eu am uitat, dar puteti adauga printre mere bucatele de unt si apoi se da oala la cuptorul incins pentru cca. 30-40 minute, cat sa se coaca merele cam 75 %.

Cat merele sunt la cuptor pregatim aluatul de blat. Reteta de Blat de tort pe care eu o fac de regula o gasiti AICI.

Se scoate forma cu mere din cuptor si se toarma peste ele compozitia de tort, miscand si scuturand forma ca sa patrunda
peste tot. Se da iar la cuptor cca 25 de minute pana se coace blatul. Se incearca cu scobitoarea daca iese curata atunci este
facut.

Asa cald se trece un cutit subtire de jur imprejur ca sa se desprinda de pereti, se aseaza deasupra un platou / farfurie si se rastoarma. Operatia trebuie facuta cat este cald, doar atunci se desprind frumos merele caramelizate, altfel se intareste caramelul.

In copilarie tin minte ca il serveam cu frisca deasupra, dar acum am ales sa-l imbrac in sos de caramel cu nuci pisate mari sau tocate cu cutitul.

Deci intr-o craticioara caramelizam zaharul, cand devine chihlimbar adaugam untul taiat bucatele si ATENTIE ca bolboroseste.

In functie de cat de gros dorim sa iasa se adauga un lichid. Eu am folosit cidru de mere ca il aveam in casa, dar puteti folosi un sirop sau chiar apa.

Il lasati sa fiarba 1-2 clocote si cand s-a legat, se adauga un pumn de nuci. Se lasa apoi 2-3 minute sa se linisteasca, dupa care se toarna peste tort.
Delectati-va!

 

Tort-de-mere-intregi-5

MODUL DE PREGATIRE IN IMAGINI:

Tort de mere intregi

loading...




loading...

Recomandările noastre

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>