Prajitura Regina Maria



Prajitura-Regina-Maria-1

Prajitura Regina Maria o prajitura veche din caietul cu foi ingalbenite. Sidonia luna aceasta ne-a invitat sa pregatim o reteta de pe blogul ei. Am ales aceasta reteta Prajitura Regina Maria care, desi are multe variante, mi-a placut fiind o reteta de la mama ei.

Spe sa va placa si voua, este tare buna, aspectuoasa si chiar satioasa. Delectati-va!

Prajitura-Regina-Maria-2-1

 

Ingrediente : tava de 23×35 cm
Blat :
8 albusuri
350 g zahar
200 g nuca tocata
3 linguri faina
1 praf de copt (optional)

 

Crema cu unt :
8 galbenusuri
300 g zahar pudra
200 g unt

 

Caramel pentru uns blat:
8 linguri zahar
60 g unt

 

Krantz pentru decor :
100 g zahar
100 g nuca prajita

 

Prajitura-Regina-Maria-3



Mod de preparare Prajitura Regina Maria:
Pregatim blatul:
Intr-un bol mixam spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana se intareste spuma ( bezeaua).
Amestecam faina cu praful de copt si il adaugam putin cate putin la bezea, impreuna cu nuca macinata (se macina in piulita nu prin masina de nuci). Amestecam usor pana se incorporeaza, cu miscari ample fara sa scada consistenta albusului.

Tapetam tava de 23 x 35 cm cu hartie de copt si rasturnam in ea blatul. Il nivelam cu ajutorul spatulei si il dam la copt in cuptorul dinainte incalzit la 160° C pentru cca 25 minute. Cand blatul s-a rumenit usor deasupra, inchidem focul si lasam tava in cuptor cu usa intre-deschisa inca 20 de minute.

Rasturnam apoi blatul, scoatem hartia de copt si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Se imparte in 2 blaturi pe latura lunga, ca sa optineti un blat mai gros.

x-IMG_0789

Pregatim caramelul:
Intr-un vas cu fund gros punem zaharul la caramelizat la foc mic sa nu se arda, apoi adaugam untul taiat bucati. Tragem de pe foc cand bolboroseste apoi se mai lasa pana devine clar. Caramelul cald il intindem peste cele doua foi taiate de blat. Se intinde uniform si lasam sa se raceasca bine.

Preparam crema de oua cu unt:
Intr-un bol de sticla amestecam galbenusurile cu zaharul praf pana se albesc. Punem apoi vasul pe bain-marie, la foc mic si amestecam pana se ingroasa. Lasam apoi crema sa se raceasca natural .
Mixam bine untul si dupa ce crema este rece o incorparam in unt. Mixam pana obtinem o crema spumoasa. Se da la rece sa se intareasca putin apoi se intinde peste blaturi, peste caramel si se da inapoi la rece.

x-IMG_0805

Pregatim krantz-ul:
Intr-un vas cu fund dublu topim zaharul si cand a devenit ca chihlimbarul adaugam nuca prajita. Se amesteca bine sa se acopere bine de caramel apoi se toarna si se intinde pe o farfurie unsa cu ulei. Se lasa sa se raceasca apoi se toaca in piulita sau daca nu aveti se pun intr-o punga si se sfarama cu o sticla.

Asamblarea prajiturii:
Punem primul blat cu zaharul caramel in sus, peste el intindem jumatate din crema, apoi celalalt blat si deasupra restul de crema. Se portioneaza intai prajitura si se preasara deasupra krantz-ul.

x-IMG_0813

Dam prajitura la rece si se poate servi. Delectati-va!

Prajitura-Regina-Maria-5-1




loading...



Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 3

    Cu vram facut aseara aceasta prajitura care nu se poate numi regina…..ci….bomba de zahar.si nu am mai facut si kranzul!!!!zaharul din crema nu se topeste,e prea mult eu am mai adaugat si 4 linguri de lapte dar degeaba.Cum o sa puneti 1 kg de zahar la o prajitura ????????!!!!!!!data viitoare am sa pun cu 100 gr mai putin zahar la blat ,la crema de oua reduc la jumatate zaharul, caramelul cu unt nu-l mai fac efectiv ca nu are sens e tare ca piatra si nu se omogenizeaza in ruptul capului cu untul si fac krntz-ul deasupra.cu vreo 400 gr mai putin se poate manca …..pe asta nu stiu cine o va manca poate imi dati adresa si o trimit la voi …

    • 4

      elena draga citind mesajul tau plin de critici imi dau seama cat de „inocenta”, ca sa folosesc un cuvant fara sa te jignesc, esti in ale bucatariei.
      Le luam pe rand:
      – aceasta prajitura are zahar mult pentru ca componentele o cer. Blatul, care este din bezea, are la 8 albusuri 350 g. zahar pentru ca la o beze, ca o regula la 5 albusuri se foloseste o medie de 250-300 g zahar …. de, asta este bezeaua. Poti sa-ti faci un blat din pandispan, sper ca stii ce este acela…
      – crema din galbenusuri cu zahar si unt, nu ti s-a topit !!! Pai cum sa nu se topesca cand se vede din poze ca este tinut pe baie de abur … si daca era mai mult tot se topea la caldura, dar trebuie sa mesteci incontinuu si sa ai rabdare.
      – ti s-a intarit caramelul. Aici nu ai avut rabdare probabil sa se caramelizeze bine tot zaharul si nu ai pus untul bucatele tot odat. Apoi amesteci pana se duc bulbuci care se fac si devine ca o crema. Atunci asa cald il intinzi pe blat, daca stai … normal ca se intareste.
      – Krantul este tot un zahar caramelizat in care incorporezi nucile si repede il intinzi pe ceva unsuros ca sa-l poti desprinde apoi bine. Si aici … nu se poate face cu zahar putin ca … asta este.
      Una peste alta daca te stii cu lacune culinare, lasa tonul mai mic si incearca sa vorbesti civilizat ca sa afli unde ai greasit.
      Si pana inveti sa te comporti cum trebuie, nu te oobosi sa-mi trimiti mie rebului tau, mananca-l tu ca poate inveti ceva.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>