Placinta dobrogeana dulce cu stafide

 
Placinta dobrogeana dulce cu stafide, o placinta care tin sa o fac de ceva timp, neavand-o postata nici pe blog. Am mancat dar nu am facut-o niciodata, asa ca am dat o raita pe google si am ales cate ceva de la placintele gasite.
Noua ne-a placut cum a iesit, super buna si de aceea va recomand sa o incercati si voi.

Sotul meu Miki care e fan placinte cu branza a facut deja comanda pentru o alta tava cu placinte!

 

 

Ingrediente / tava 23 x 36 cm:
400 g foi de placinta / strudel / 12 foi

 

Compozitia de branza:
1 kg branza dulce (am folosit branza la butoias de la LIDL)
180-200 g zahar pudra (dupa gust)
3 oua
100 g stafide
coaja rasa de la 1 lamaie
cca. 100 g unt topit pentru uns foile si tava

 

Alte ingrediente:
400 ml iaurt
3 oua
100 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie Dr. Oetker

 

 

Mod de pregatire:
Pregatim compozitia de branza: intr-un bol se amesteca branza dulce, zaharul pudra si 3 oua batute cu o furculita. Cand s-au omogenizat se adauga coaja rasa de la o lamaie si stafidele. Stafidele isi trag umezeala din compozitie , deci nu trebuiesc tinute la inmuiat, doar daca nu doriti sa le tineti in alcool.







loading...

Se unge o tava de 23 x 36 cm cu unt.
Se desfac folile de placinta (12 foi). Cat timp lucram, ca sa nu se usuce, se tin acoperite cu un prosop de bucatarie usor umed.
Luam o foaie de placinta, o ungem cu unt topit si o acoperim cu o alta foaie. Impartim din ochi compozitia de branza in 6 parti si pe jumatate de foaie intindem din branza. 
 

 
Impaturirea aluatului se poate face in mai multe feluri. Fie impaturim in 3-4 si-l punem in tava incretit ca sa ia forma tavii, fie facem suluri care le putem pune fie in cercuri concentrice, fie una langa alta, asemanator cum am procedat eu.

Procedam la fel pana terminam foile si compozitia. Vor iesi 6 suluri, eu un sul l-am taiat pe jumatate ca sa incapa bine in tava. Stropim totul cu untul ramas, daca va ramane.
 

 
Specificul acestei placinte dobrogene, care o face speciala si gustoasa, este compozitia care se toarma deasupra inainte de a fii data la cuptor.
 
Pregatim aceasta compozitie: intr-un bol se amesteca cu un tel iaurtul cu cele 3 oua, zaharul pudra si esenta de vanilie. Se toarna amestecul deasupra si se scutura tava ca sa patrunda lichidul peste tot ca-n poza de mai sus.
 

 
Introducem tava la cuptor la 170°C pentru 45-50 de minut. Cand o scoatem o lasam in tava sa se raceasca, trecand cu un cutit pe lateral sa o desprindem de peretii tavii.
 

 
La servire se taie in bucati, se pun pe in platou si se poate presara deasupra zahar praf cu iz de vanilie.
 

Delectati-va!
 

loading...


Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>