Prajitura Stefanka



 
Prajitura Stefanka are multe versiuni pe net. Varianta mea este inspirata de pe un forum rusesc, dar am adaptat-o dupa o
prajitura care v-am prezentat-o deja: Prajitura cu nuci si fructe confiate.
Este o prajitura simpla, colorata si extraordinar de buna, asa ca va recomand sa o incercati!

 

 

Ingrediente Blat din aluat fraged / 20 x 30 cm:
300 g de faina
1 lingurita praf de copt
50 g zahar pudra
150 g unt
3 galbenusuri de ou
2 linguri de smantana
un varf de cutit de sare

 

Ingrediente Bezea:
3 albusuri
zahar 100g
1 lingura zeama de lamaie sau otet

 

 

Ingrediente Crema de patiserie cu ciocolata:
400 ml de lapte
3 galbenusuri
1-2 linguri de zahar sau dupa gust
40 g amidon
1 lingura potrivita de cacao
1-2 lingurite esenta de rom
100 g ciocolata cu 52 % cacao
100 g unt la t° camerei

 

In plus:
1/2 borcan de gem (eu a folosit de capsuni)
cca. 100 g nuci tocate grosier
cca. 80 g stafide
4-5 caise uscate
sirop si rom pentru stafide

 

 
Mod de pregatire:
Pregatim aluatul fraged:
Cernem faina cu praful de copt si amestecam cu zaharul si sarea. Peste ingredientele uscate adaugam untul rece taiat cuburi.
Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Aluatul va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos sau fraged. Adaugam galbenusurile frecate cu 2-3 linguri de smantana si framantand pana se omogenizeaza.
Infasuram aluatul in folie de plastic si-l dam la rece o jumatate de ora.
 



 
Pregatim Bezeaua:
Cat sta aluatul la rece, din cele 3 albusuri ramase de la aluat si cu zahar facem o spuma, ca de bezea. Adaugam si o lingura de zeama de lamaie sau de otet care are rolul de a intari spuma.

Se scoate aluatul de la rece si se intinde intr-o forma de copt dreptunghiulara 20 x 30 cm.

Intindem peste foaia de blat cca 200 – 250 g de gem si apoi presaram deasupra nuci tocate, caise confiate cuburi si stafidele
scurse.
 

 
Deasupra intindem bezeaua si dam tava in cuptorul incins in prealabil la 170 °C pentru cca 25-30 de minute.
 

 
Scoatem apoi blatul pe un gratar si-l lasam sa se raceasca.
 
Pregatim crema de patiserie cu ciocolata:
Se incalzeste pe foc laptele. Intr-un bol se adauga galbenusurile de ou si se freaca cu zaharul. Se adauga amidonul, cacao si se amesteca cat sa capete un aspect omogen.

Se dilueaza cu lapte cald, dupa care se toarna inapoi in oala si se pune iar pe foc pana se ingroasa. Trebuie mestecat sa nu se prinda de fundul vasului.
Se ia de pe foc si in timp ce este calda se incorporeaza ciocolata rupta in bucati, amestecand continuu sa se topeasca bine.
Procedam astfel pana incorporam toata ciocolata.
Punem deasupra o folie de plastic lipita de crema ca sa nu se faca crusta pana se raceste.
 

 
Frecam untul spuma si daca va place mai dulce mai puteti adauga zahar. Se incorporeaza in unt crema de ciocolata, frecand pana se omogenizeaza. Dam iar la rece.
 
Asamblare:
Blatul cu bezea si fructe confiate se imparte in doua pe latuta mare.
 

 
Pe prima jumatate de blat se intinde crema de ciocolata.
Deasupra cea de-a doua jumatate cu bezeaua in sus. Se mai decoreaza presarand deasupra nuci, stafide, caise confiate taiate cubulete … Se pune la frigider si la servire se taie in bucati! Delectati-va cu o felie!

 

Print Friendly, PDF & Email




loading...



Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>