Cozonac cu mac / Beigli



 

 

Cozonacul unguresc, cu mac sau cu nuca denumit si beigli, este o prajitura veche de familie transmisa din generatie in generatie, de la bunici sau parinti. In Banat si Ardeal el este nelipsit de pe mesele de sarbatoare atat de Paste cat si de Craciun.

 

 

Ingrediente aluat:
500 gr. faina
25 g drojdie
150 g unt
200 ml. lapte
100 g zahar
2 plicuri de zahar vanilat
1 ou + 2 galbenus
coaja rasa de la 1 lamaie
sare
Umplutura:
300 gr. mac macinat
150 ml lapte
80 g de zahar
2-3 linguri de gem

 

 

Mod de preparare:
Se cesne faina intr-un bol iar in centru ei se pune drojdia la dospit in putin lapte caldut, sare, 1 lingura zahar si 2-3 linguri de faina. Se lasa 15-20 de minute.

Intr-un alt vas, se pune pe foc laptele cu restul de zahar, zaharul vanilat si razalitura de lamaie. Cand s-a incalzit putin se adaga untul taiat cuburi si se amesteca sa se topeasca. Dupa ce s-a racorit se incorporeaza peste drojdia dospita. Se adauga si ouake . Se frananta totul, apoi cand se desprinde de pe pereti se acopera aluatul obtinut cu un prosop si se lasa la dospit.



In timp ce aluatul se dospeste facem umplutura de mac. Laptele cu zaharul se fierbe si se toarna peste macul macinat amestecand sa se incorporeze uniform. Cand s-a racit se adauga 2 linguri de gem.

Aluatul se imparte in doua si pe o masa fainata se intind pe rand si se adauga macul. Se ruleaza si se aseaza in tava de la aragaz. Se unge cu ou batut si se coace in cuptorul preincalzit la 180 °C pentru aproximativ 40 de minute.

 

 

Aroma degajata prevesteste apropierea sarbatorilor. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se feliaza si se serveste. Serviti o felie!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

10 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    @Olguta multumesc frumos! Te mai astept, pup!

    @Dorina sunt buni, eu ii prefer cu nuca si sotul meu cu mac. Pup!

    @Rita Oarga multumim frumos! Pupici!

    @Mari esti o draguta, multumesc!

    @hapleablog ma bucur, multumesc!

  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.