Sarmalute in foi de stevie fierte in bors



 

Daca Sarmalutele in foi de vita de vie le poti face tot anul, intrucat frunzele de vita se pot opari si se pot pune la comgelator, cele in foi de stevie se pot manca doar acum, pentru ca acum pe la inceputul lunii mai, stevia a crescut destul de mare incat foile sa poata fi folosite la impaturirea sarmalutelor. Inainte e prea mica, la scurt timp dupa aceia dispar, iar la congelator nu pot fi pastrate.

Saptamana trecuta am gasit in piata foi frumoase de stevie si asa ne-am delectat cu acesta reteta minunata. Umplutura este un amestec de carne tocata si urda, iar sarmalutele sunt fierte in bors.

Ingrediente:
* 500 g carne tocata amestec (vita si porc)
* 300 g. urda proaspata
* 2-3 fire ceapa verde
* 50 g orez
* menta
* cimbru (dupa gust)
* boia dulce
* sare
* piper
* cca. 30 foi de stevie
* 1-2 legaturi marar
* afumatura (costita, carnaciori…)
* 250-300 ml bors

 

 

Mod de preparare:
Se spala si se oparesc foile de stevie, apoi se scurg bine.

 

 

Se distuie ceapa in ulei cu putina apa. Apoi se adauga orezul si se mai lasa cateva minute.

 

 

Dupa ce s-a racit, se adauga peste carnea tocata, impreuna cu urda, mararul tocat marunt, boiaua de ardei, menta, cimbru dupa gust, sarea si piperul.

 

 

Se fac apoi sarmalutete din foile de stevie oparite. In functie de marimea frunzelor, trebuie sa rezulte cca. 30 de sarmalute.



 

 

Pe fundul cratitei se pun 2-3 frunze, dupa care sarmalutele se aranjeaza cercuri concentrice, sau randuri-randuri, iar intre ele se adauga afumatura taiata fasi si tijele ramase de la marar. Merge bine chiar marar uscat, ii da sosului o savoare aparte.in centru se aseaza carnaciori.

 

 

Deasupra se inchide tot cu un strat de foi de stevie. Se adauga borsul diluat cu putina apa, procentul de bors sa fie de 3/4 si apa 1/4. Se toarna peste sarmalute cat sa le acopere. Se fierb la foc mic. In cazul in care lichidul scade, se complecteaza.

 

 

Cand sarmalutele sunt aproape gata, se mai adauga verdeata. Se servesc cu maioneza. Combinatia dintre sosul cu iz de marar, borsul si maioneza, le face speciale.

 

 

Pofta Buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

    Oau… stevia e o 'iarba' dupa care ma dau in vant rau de tot… O mai pun in borsuri cu niste afumatura … moama ce pofta mi-ai facut.. Super bune sarmalele tale.. le cunosc, le stiu , addicted !! O saptamana frumoasa

  4. 4

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.