Tort cu sfecla rosie, nuca, cocos si mascarpone



 

Tort cu sfecla rosie, nuca, cocos si mascarpone, este o ideea ce am vazut-o pe un site, unde m-a atras combinatia de ingrediente. Sfecla rosie rasa, nuca de cocos si nucile plus o crema fina de branza, nu putea decat sa fie un regal.

Mi-am notat doar ingredientele si regret ca nu am linkul. L-am facut in maniera mea si a iesit un tort fin, aromat cu o textura consistenta. E o idee minunata pentru un eveniment in familie sau pentru sarbatori.

 

 

Blat:
4 galbenusuri
200 ml ulei vegetal
160 g zahar brun
2 lingurite esenta de vanilie
200 g faina
2 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
360 g sfecle rosie rasa
100 g de nuca de cocos
100 g nuci tocate
4 albusuri

 

 

 Crema de branza:
600 g mascarpone sau o crema fina de branza
300 g de zahar pudra
100 g unt moale
2 lingurite esenta de vanilie

 

Sirop pentru blat:
200 g zahar
200 ml zeam ade sfecla rosie + apa
1 lingurita esenta de vanilie

 

Mod de pregatire:
Pentru inceput spalam si curatam de coaja 2 sfecle rosii de cca. 400 g amandoua. Le dam apoi pe razatoarea mare si se punem intr-un tifon la scurs. Se stoarce nu foarte tare, cat sa ramana putin suculenta. Zeama rosie rezultata o vom folosi pentru a insiropa blatul.

 

 

Intr-un bol incepem sa pregatim blatul. Frecam zaharul brum cu cele patru galbenusuri pana devine spumos. Incepem sa incorporam uleiul, batand cu mixerul in continuare.

Adaugam 2-3 linguri de faina, scotisoara, nucsoara, bicarbonatul de sodiu, praful de copt. Incepem sa incorporam si din sfecla rasa cate putin si iar amestecam.

 

 



Continuam sa incorporam faina si razalitura de sfecla rosie. Aluatul va deveni destul de gros dar prin amestecare sfecla isi va mai lasa din zeama si se va fluidiza. Incorporam si nuca de cocos rasa si nuca tocata.

Nuca dupa ce ati tinut-o putin in cuptor, sa nu o macinati ci sa o tocati, astfel se vor simti mai placut bucatile in blat.

 

 

La sfarsit adaugam albusurile batute tare. Aseazam amestecul intr-o tava de tort de 23 cm diametru si dam la cuptor pentru cca o ora sau pana trece testul cu scobitoarea. Cand e gata, punem blatul pe un gratar sa se raceasca dupa care il impartim in trei.

 

 

Intre timp facem pregatim crema de branza. Frecam branza, zaharul pudra cernut si untul moale la temperatura camerei, pana devine o crema consistenta. Adaugam si esenta de vanilie.

Intr-un vas mic pe foc, facem un sirop din 200 zahar si sucul de sfecla rosie, complectat cu apa pana la 250 ml. Desi pare ciudat, blatul nu a iesit rosu de la sfecla cum am crezut, iar singura explicatie ar fi nuca de cocos care a absorbit sucul. De aceea am folosit sucul de sfecla in sirop, ca sa ii redea culoarea rosie pe care o doream.

Deci insiropam cele trei blaturi si le umplem cu crema de branza. Inpartim crema in asa fel ca sa ne ramana sa imbracam si tortul pe exterior.

 

 

Pentru decor am oprit 2 linguri din crema, am pus cateva picaturi de suc de sfecla, pana am obtinut o culoare care mi-a comvenit si am facut trei flori pe tort. Este un tort fin, aromat cu o textura consistenta. E un regal, delectati-va!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

16 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11

    @GelaDumi ma bucur ca-i si pe gustul tau. Pup si o zi frumoasa!

    @ghiocel07 multumesc, te sarut!

    @Simona esti o dulce, multumesc!

    @DiaMar ma bucur, pup!

    @lulu e putin iesit din tipar. dar de ce sa nu incercam si altceva. Pup!

  12. 12

    @Timea multumesc, pup!

    @Paula Gafitescu ma bucur ca o gasesti interesanta. Pup!

    @Adela Zilahi merita incercat o data, e altceva fata de ce facem noi de regula. Pup!

    @Licuta Marin ai dreptate, cumoarea e minunata. Multumesc, pup!

    @Sidy arata de efect si e si tare bun. Pup!

  13. 13

    Blatul nu a iesit roz pentru ca ai folosit sfecla cruda (si la cuptor se face o reactie chimica, disparand culoarea sfeclei). Daca vei folosi sfecla fiarta si facuta piure, blatul va pastra tenta roz.

    • 14

      Buna Alina,
      Multumesc de mesaj, dar cred ca nu ai citit atent, ca zeama de la sfecla stoarsa, eu am folosit-o ca sa insiropez blatul gata facut. Iar din poze se vede ca blaturile sunt destul de rosi dupa insiropare.
      Te mai astept!

      • 15

        Eu doar am dat un sfat si am explicat ce ai scris tu in descriere: „Desi pare ciudat, blatul nu a iesit rosu de la sfecla cum am crezut”. Se pare ca tu n-ai citit atent comentariul, nu m-am referit la zeama de sfecla (apropo, ideea insiroparii tortului cu zeama de sfecla e excelenta!). Oricum, reteta mi-a placut foarte mult si chiar azi voi face tort de sfecla cu o crema de nuca de cocos proaspat razuita 🙂

Dă-i un răspuns lui Timea Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.