Prajitura cu miere si crema bicolora



 

Prajiturile cu foi cu miere de albine sunt foarte cunoscute. Toti am crescut cu ele, de aceea sunt o groaza de variante, fiecare cu tot felul de umpluturi. Azi am facut cu crema de vanilie si de ciocolata.

 

Ingrediente:
Foi cu miere:
2 oua
150 g zahar
4 linguri pline de miere
100 g unt
faina cat cuprinde / cca. 650-700 g
1 lingurita de bicarbonat de sodiu

 

Crema de vanilie pentru umplutura:
4 galbenusuri de ou
5 linguri de zahar
2 plicuri zahar vanilat
100 g de amidon (sau pudding de vanilie)
800 ml lapte
200 g unt, la temperatura camerei

 

150 g ciocolata neagra, topita

 

 

Mod de preparare:
Se pune zaharul, untul si mierea intr-o cratita pe foc la baine-marie si se amesteca continuu pana se dizolva zaharul si se omogenizeaza totul. Se ia de pe foc se lasa sa se raceasca putin. Se adauga ouale si se freaca energic sa se incorporeze.

Se cerne faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Se adauga peste compozitie amestecand cu ajutorul unui tel sau o lingura. Cand compozitia incepe sa se ingroase, se framanta cu mainile pe masa de lucru. Se pune atata faina cat sa fie un aluat bun de lucrat.

 

 

Se imparte aluatul in 4 parti egale, care se intind pe rand cat mai subtiri pe fundul tavii unse cu unt si pudrata cu faina. Am folosit o tava de 22 x 30 cm. Se coc in cuptorul incins la foc mediu (180 °C), pentru 10 minute.

 



 

Pentru Crema: galbenusurile de ou se amesteca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana devine spumos. Se adauga amidonul si cateva linguri de lapte. Puteti folosi 100 g pudding de vanilie, adica 2 1/2 plicuri .Se amesteca bine sa se dizolve. Se toarna restul de lapte intr-o cratita pe foc.

Cand laptele este fierbinte se toarna amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

Intr-un bol batem untul in care se incorporeaza crema de vanilie. Se ia 1/3 din crema, iar in restul de crema se incorporeaza ciocolata topita cu 2 linguri de lapte. Deci vor rezulta doua creme.

 

 

Se aseaza prima foaie pe o tava si se pune jumatate din crema cu ciocolata. Se acopera cu a doua foaie peste care se intinde crema de vanilie, din care retinem 2-3 linguri pentru decor. Se continua iar cu o foaie si restul de crema cu ciocolata.

 

 

Peste a patra foaie se intinde cele 2-3 linguri de crema de vanilie, cat sa se lipesca bomboanele funfetti, care mi-au ramas de la Tort cu funfetti si caise uscate. Se taie dreptunghiuri sau patrate.

Sunt bune a doua zi cand foile se inmoaie si ti se topesc in gura. Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

11 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    @Rocsy Ciobanu ai dreptate si a doua zi ti se topeste in gura. Pup!

    @Paula Gafitescu multumesc, pup!

    @Lia si eu. Pup!

    @mirela vai… nu! Esti o dulce, pup!

    @Cristina multumesc, pup!

  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11

    @Pitbulitza este bicarbonatul de sodiu care are aici rol de praf de copt. Cel de amoniu da, se foloseste la Alba ca zapada ca la acele foi amoniacul cu laptele are rol de drojdie. Mersi ca mai atentionat, voi adauga "de sodiu", ca probabil nulti nu stiu aceste diferente.

Dă-i un răspuns lui Paula Gafitescu Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.