Prajitura cu mac si foi cu miere, o prajitura de duminica sau pentru o zi speciala. Desi nu am avut intentia sa iasa asa de inalta, pana la urma chiar mi-a placut si sper sa va placa si voua! Delectati-va!
Blat cu mac / tava de 21 x 21 cm:
Mod de preparare:
Pentru foile cu miere: Se pune zaharul, untul si mierea intr-o cratita pe foc la baine-marie si se amesteca continuu pana se dizolva zaharul si se omogenizeaza totul. Se ia de pe foc se lasa sa se raceasca putin. Se adauga ouale si se freaca energic sa se incorporeze.
Se cerne faina cu bicarbonatul. Se adauga peste compozitie amestecand cu ajutorul unui tel sau o lingura. Cand compozitia incepe sa se ingroase, se framanta cu mainile pe masa de lucru. Se pune atata faina ca sa fie un aluat bun de lucrat.
Se imparte aluatul in 2 parti egale, care se intind pe rand cat mai subtiri pe fundul tavii unse cu unt si pudrata cu faina. Am folosit o tava de 21 x 21 cm. Se coc in cuptorul incins la foc mediu (180 °C), pentru 10 minute.
Se face un blat de pandispan in care dupa ce se adauga si faina se incorporeaza semintele de mac. Daca nu doriti sa iasa asa de inalta faceti pandispanul din 3 oua. Se coace in aceeasi tava de 21 x 21 cm, ca sa fie de marimea foilor cu miere.
Pentru crema galbenusurile de ou se amesteca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga puddingul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve puddingul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.
Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile si se face pudding-ul clasic dupa instructiuni, dar nu va fii asa de fina. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol batem untul in care se incorporeaza crema de vanilie.
Asamblam prajitura. Asezam o foaie cu miere, intindem deasupra jumatate din crema de vanilie. Asezam deasupra blatul cu seminte de mac. Intindem si restul de crema de vanilie si inchidem cu cea de-a doua foaie cu miere.
Se da la frigider cca. 2-3 ore. Inainte de servire se taie in bucati, se intinde deasupra 100 ml frisca si se decoreaza cu bilute galbene, in ton cu crema. Pofta buna!
Sara , mai taie un zero de la cantitatea de oua :)) …(30?)
Arata criminal , iar gustul cred ca este DIVIN .
@dia_diana58 multumesc de observatie. N-am scuza decat cand mai postez noaptea trebuie sa deschid ochii mari. Ma bucur ca-ti place, chiar e divina. Pup!
la cum arata nu poate fi deat delicios…!
Divina ??? Cred ca acesta este cuvantul potrivit !!!
Iar pozele…sunt perfecte !
Bravo Sara….
Te tzuc cu mare drag !
O prajitura aspectuoasa si dupa ingrediente pare delicioasa. Am sa imi notez reteta si o pun in aplicare curand. Multumesc !
Lia de BV-ele
@Lia multumesc de vizita si aprecieri. Ma bucur ca-ti place, chiar a fost tare buna! Pup!
Arata super ! As incerca o de craciun. Spune mi te rog daca blatul cu mac ar merge sa l insiropez caci probabil e cam sec. Multumesc !
Vandana ai dreptate e o prajitura si aspectoasa dar si buna. Desigur poti sa insiropezi blatul dupa gust. Sarbatori fericite!