Acest Tort cu nuci, stafide si bezea este un regal. Dupa deserturile cu ciocolata, pe locul doi in preferintele noastre sunt cele cu nuca. Nu stiu daca pozele reusesc sa va transmita asta, dar va garantez ca-i un deliciu!
Modul de pregatire:
Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.
Crema de vanilie este aceeasi ca la Prajitura cu mac si foi cu miere. Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.
Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.
Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.
Este un tort foarte bun, doar o felie e prea putin, va garantez! Delectati-va!
Vaaaaai, imi ploua-n gura!
Ce apetisant arata!
@Maria Udrea ma bucur ca-ti place, multumesc!
Pentru mine tortul cu nuca si crema de vanilie este o nebunie. Bravo, ti-a iesit minunat!
Arata nemaipomenit, ce pofta mi-ai facut!!
Arata tare DELICIOS!
Foarte apetisant si combinatia yumiii ! Felicitari !
Sara , ai stiut ca tot ce atingi tu devine arta ? Minunatie de tort ai creat …
Tortul arata minunat!!
Cu siguranta e unul regal la cat de bine arata si la ce bunatati ai pus in el. Fenomenal!! Imi ploua in gura 😀
Pentru mine dulciurile cu nucă sunt pe primul loc. Ceea ce văd aici este o nebunie cu nucă.
O nebunie de tort si nu e complicat din cate am observat!!
Pup Sara!!
@Rocsy Ciobanu multumesc, te sarut!
@Mi Kira ma bucur ca ti-am facut pofta, inseamna ca-ti place! Pup!
@Buburuza Bubu ai dreptate chiar a fost delicios! Pupici!
@Lia Maria Grozi dupa aprecieri chiar a placut la multi aceasta combinatie! Pup!
@dia_diana58 multumesc de aprecieri, esti o dulce!
@M. Angi S ma bucur, multumesc!
@Paula Gafitescu toate ingredientele plac multora. Chiar a fost un regal! Pup!
@Adriana si mie nuca si ciocolata imi plac in deserturi!
@Lubita Iancu e simplu de facut, dar combinatia ingredientelor il face tare special. Pup!
Este senzational!!! Am insa o intrebare, nu mai este mentionat la blatul de cacao ce se intampla cu cele 6 galbenusuri. Nu trebuie incorporate si ele?
@Alina Rapan da se incorporeaza si galbenusurile. Explicatia mea a fost putin confuza dar am remediat. Multumesc ca m-ai atentionat si spor la realizarea tortului ca merita. A fost incercat deja de multi si toti au foat incantati. O zi frumoasa!
Mulțumesc frumos pentru răspunsul rapid. Îl am în plan sâmbătă :-). O seara frumoasa.
Numai citind reteta si deja papilele mele gustative si-au facut datoria….
De facut la Paste !!!
Multumesc de reteta….nimunata !!!
Te tzuc cu drag Sara …
@Pitbulitza ai remarcat ca sunt trecute 4 linguri de faina sub cacao, doar ca de la editare era un spatiu si asta te-a derulat. Mersi!
La cremade vanilie, untul se bate cu zaharul pudra? Multumesc
@Sica Darac scuze si multumesc de atentionare. Am facut complectarile necesare. Da, se spumeaza untul cu zaharul farin si apoi se incorporeaza pudding-ul. Spor la prajiturit!
Dupa tortul cu mousse de banane,pe care l-am facut la Craciun,m-ati facut din nou sa salivez!
@Dana Radu ma bucur sa aud asta. Multumesc de aprecieri. Daca incercati si acest tort o sa fiti si mai incantata. astept impresiile de dupa!
As vrea sa incerc si eu reteta…Pare extraordinara…Am o intrebare..Pudingul e cel care se fierbe nu Puding instant.
Multumesc anticipat
Da Dita este acel care se fierbe si iti recomand pudding de la Dr.Oetker. Cel instant este mai mult pentru deserturile la pahar, ca nu are tinuta sa tina niste blaturi.
Daca nu esti adepta „plicurilor”, poti face o crema de vanilie cu 3-4 galbenusuri frecate cu 3 linguri de lapte si amidon ca in reteta. Apoi urmezi pasi, pui in laptele cald si mesteci pana se ingroasa.
Succces, este foarte bun!
Multumesc ,multumesc..Voi incerva cu pudding…
O zi buna!