Tort cu nuci, stafide si bezea



 

Acest Tort cu nuci, stafide si bezea este un regal. Dupa deserturile cu ciocolata, pe locul doi in preferintele noastre sunt cele cu nuca. Nu stiu daca pozele reusesc sa va transmita asta, dar va garantez ca-i un deliciu!

 

Blat de cacao:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de apa rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de faina

 

Sirop de vanilie:
250 g zahar + 300 ml apa
1 fiola esenta de vanilie

 

 

Blat de bezea:
3 albusuri de ou
120 g zahar
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de faina

 

3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra

 

Decor:
nuci + bilute colorate

 



 

Modul de pregatire:
Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.

Crema de vanilie este aceeasi ca la Prajitura cu mac si foi cu miere. Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.

Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.

Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.
Este un tort foarte bun, doar o felie e prea putin, va garantez! Delectati-va!

 





Recomandările noastre

25 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12

    @Rocsy Ciobanu multumesc, te sarut!

    @Mi Kira ma bucur ca ti-am facut pofta, inseamna ca-ti place! Pup!

    @Buburuza Bubu ai dreptate chiar a fost delicios! Pupici!

    @Lia Maria Grozi dupa aprecieri chiar a placut la multi aceasta combinatie! Pup!

    @dia_diana58 multumesc de aprecieri, esti o dulce!

  13. 13

    @M. Angi S ma bucur, multumesc!

    @Paula Gafitescu toate ingredientele plac multora. Chiar a fost un regal! Pup!

    @Adriana si mie nuca si ciocolata imi plac in deserturi!

    @Lubita Iancu e simplu de facut, dar combinatia ingredientelor il face tare special. Pup!

  14. 14
  15. 15

    @Alina Rapan da se incorporeaza si galbenusurile. Explicatia mea a fost putin confuza dar am remediat. Multumesc ca m-ai atentionat si spor la realizarea tortului ca merita. A fost incercat deja de multi si toti au foat incantati. O zi frumoasa!

  16. 16
  17. 17

    Numai citind reteta si deja papilele mele gustative si-au facut datoria….
    De facut la Paste !!!
    Multumesc de reteta….nimunata !!!
    Te tzuc cu drag Sara …

  18. 18
  19. 19
  20. 20

    @Sica Darac scuze si multumesc de atentionare. Am facut complectarile necesare. Da, se spumeaza untul cu zaharul farin si apoi se incorporeaza pudding-ul. Spor la prajiturit!

  21. 21
  22. 22
  23. 23

    As vrea sa incerc si eu reteta…Pare extraordinara…Am o intrebare..Pudingul e cel care se fierbe nu Puding instant.
    Multumesc anticipat

    • 24

      Da Dita este acel care se fierbe si iti recomand pudding de la Dr.Oetker. Cel instant este mai mult pentru deserturile la pahar, ca nu are tinuta sa tina niste blaturi.
      Daca nu esti adepta „plicurilor”, poti face o crema de vanilie cu 3-4 galbenusuri frecate cu 3 linguri de lapte si amidon ca in reteta. Apoi urmezi pasi, pui in laptele cald si mesteci pana se ingroasa.
      Succces, este foarte bun!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.