Tort Dobos



 

Blaturi subtiri, crema densa de ciocolata si caramel, toate in proportii bine stabilite dupa o reteta stricta, definesc o prajitura celebra – Tortul Dobos, una din retetele de referinta din Ungaria. Tortul Dobos a fost inventat de cofetarul Carl Jozsef Dobos (1847-1924).

In momentul in care a inventat tortul, Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi si caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expozitia Nationala de la Budapesta din 1885, unde a fost gustat de imparatul si imparateasa de atunci ai Imperiului. La acel moment prajitura nu avea un nume, dar dupa expozitie toata lumea i-a spus Tortul lui Dobos.

 

Ingrediente 12 portii:
Pentru aluat:
6 oua
120 g de zahar pudra
40 g  unt
120 g faina

 

 Pentru crema:
300 g unt
4 oua
200 zahar pudra
1 pachet de zahar vanilat
30 g pudra de cacao
200 g ciocolata 50 % cacao
50 ml lapte

 

 Caramel:
150 g zahar

 

 

Mod pregatire:
Separam ouale si frecam galbenusurile cu o treine de zahar (poza 1) pana devin cremoase. Separat in alt bol mixam albusurile cu putina sare si restul de zahar (poza 2). Incorporam albusurile in galbenusuri cu miscari ample (poza 3). Incorporam faina altermand cu untul topit (poza 4).

 

 

Pe o tava asezam o hartie de copt pe care trasam un cerc cu diametru de 23 cm si coacem 6 foi de blat in cuptorul preincalzit la 180 ° C, pentru 12 minute fiecare. Odata scoase din cuptor se lasa sa se raceasca, separat.



Pentru crema punem ouale cu zaharul intr-o cratita la baine-marie si se freaca cu grija sa nu se faca omleta (poza 5). Cand se va ingroasa va arata ca o mamaliga, iar cand trageti cu lingura pe fundul vasului trebuie sa lasa o urma (poza 6).

 

 

Intr-un alt vas se pune ciocolata facuta bucati, cacao si laptele la topit, iar cand s-a topit si s-a omogenizat cu cacao se lasa sa se raceasca.
Intr-un alt bol suficient incapator mixam untul (poza 7). Incorporam intai crema galbena de oua (poza  8), apoi ciocolata topita (poza  9). Rezulta o crema consistenta si cremoasa (poza 10 ). Se da la rece 30 de minute.

 

 

Asezam pe un platou prima foaie de blat. Dupa ce punem deoparte 4 linguri din crema incepem sa cladim tortul. Se inparte crema astfel ca sa ne ajunga pentru 5 foi plus pe lateral. Se da apoi la rece cca o ora.

Cea de-a 6 foaie se va unge cu caramel. Pentru asta se caramelizeaza cele 150 g de zahar, amestecand pana devine galben auriu, apoi se intinde repede si tot rapid, sa nu se intareasca, se si taie in 12 felii cu un cutit inmuiat in apa calda.

Cu crema pusa deoparte si cu ajutorul unui poche se fac musuroie pe care se vor sprijini feliile de blat cu caramel. Se da la rece pana se serveste. Delectati-va!

 





Recomandările noastre

8 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    @Cristina ma bucur ca-ti place. Nici eu nu l-am facut demult, am mai facut sub forma de prajitura, dar indiferent de forma e tare bun. Pup!

    @Lubita Iancu M abucur mult ca-ti place, chiar a iesit tare bun! Pup!

    @Licuta Marin ai dreptate e chiar un rasfat. Te sarut!

    @ghicel07 te cred, stie ce-i bun sotul tau! Pup!

  6. 6
  7. 7
    • 8

      Mihaela cu scuzele de rigoare ca nu am fost activa pe site de sarbatori, iti raspund cu intarziere. desi cred ca te-ai descurcat deja. Cu doar 2 minute pentru fiecare nu are timp sa se lase crema.
      Ma bucur ca l-ai incercat si sper ca va si placut. Paste fericit!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.