Un tort in forma de piramida imbracat intr-un ganache de ciocolata cu rom, iar stelutele si cometele am vrut sa le asociez cu Nasterea Domnului si cu Steaua de la Betleem.
Mod de pregatire:
Pentru blat metoda este aceeasi ca la Rulada cu capsuni si crema de branza. Mixam intr-un bol 1 ou si 5 galbenusuri impreuna cu zaharul praf si cel vanilat pana isi dubleaza volunul si devine o pasta cremoasa.
Cele 5 albusuri ramase le batem spuma cu putina sare intr-un alt bol. Incorporam intai faina in crema de galbenusuri cu miscari ample, apoi albusurile batute. Tapetam o tava de 28×38 cm cu hartie de copt si rasturnam aluatul de blat. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 °C, penru 20 de minute.
Se scoate din cuptor si se scoate hartia de copt, apoi se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, pe latura lunga se imparte in 5 bucati de: 13 – 10 – 7 – 5 – 3 cm., ca=n imagine Se ung cu gem de caise, diluat dupa caz.
Pregatim creme:
Intai facem un ganache din 300 g ciocolata cu 52 % cacao si 400 ml frisca lichida. Frisca se pune pe foc iar cand s-a incalzit se adauga bucatile de ciocolata.
Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece 2-3 ore.
Dupa ce s-a racit mixam crema ca sa devina mai cremoasa adaugand si rom, apoi o intindem peste bucatile de blat.
Dupa ce am intins uniform crema incepem sa cladim piramida si o dam la rece.
Pregatim al doilea ganache dintr-o ciocolata cu mai putina cacao, eu am folosit ciocolata amaruie Poiana. Se lasa la fel la rece, dupa care se mixeaza incorporand si rom. Romul il folositi dupa caz. E de preferat rom alcool, dar daca mananca si copii din tort, puteti folosi esenta de rom.
Cu cca jumatate de cantitate de ganache se niveleaza pereti laterali ai piramidei. Cu restul cu un poche se decoreaza dupa imaginatie. Se lasa apoi la rece.
Intre timp pe o masa de lucru intindem martipanul cat mai subtire, folosind zaharul praf. ca sa putem lucra. Decupam stelute si comete si le lasam sa se usuce. Inainte de servire decoram tortul piramida cu stelutele si cometele din martipan. Delectati-va!
Sursa inspiratiei cu modificari: o revista magiara Dr. Oetker.
La multi ani si un An Nou cu sanatate si multe impliniri!
La multi ani!!! Foarte frumos tortuletul!!!
Arata grozav de bine!
Pup!
La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!
Tortul e grozav!
Arata perfect si e de salvat ideea :). Un An nou minunat sa aveti!