Guguluf cu cacao si curmale este o reteta de chec cu cacao si curmale, desi Gugelhupf sau Kugelhupf este numele unei prajituri specifice zonei Germaniei sau Austriei, asemanatoare cu un cozonac de Craciun.
Ingrediente:
200 g unt la t° camerei
200 g zahar
6 oua
1 praf sare
400 g faina
1 plic praf de copt
1 lingura cacao
100 g curmale
Decor:
4 linguri gem de caise
bilute de decor
Mod de preparare Guguluf cu cacao si curmale:
Se curata curmalele de samburi se toaca si se pune deasupra un sirop cat sa le acopere. Se lasa cca o ora la macerat.
Intr-un bol se amesteca bine untul cu zaharul si un praf de sare. Apoi se pun pe rand ouale si se bate continuu pana se obtine o compozitie alba si cremoasa.
Se amesteca faina cu praf de copt si se inglobeaza si ea.
Optional pentru a avea doua culori se iau cateva linguri din compozitie si se pun deoparte.
In compozitia ramasa se încorporeaza o lingura de cacao si curmalele macerate si mixate. Se încinge cuptorul la 180°C.
Se unge o forma de guguiuf (sau de chec) si se tapeteaza cu faina. Se asaza intai aluatul negru si deasupra cel alb.
Intentia mea a fost sa se intrepatrund amai mult dar aluatul negru a fost mai consistent decat cel alb. Se coace in cuptor cca 1 ora, cans se scoate se incearca cu scobitoarea daca s-a copt. Se rastoarna si se lasa sa se raceasca.
Inainte de servire, cu o pensula se unge cu gem de caise diluat cu 1-2 linguri de apa. Presarati deasupra bomboane
decor, dupa preferinte. Delectati-va!