Placinta cu branza si lamaie este cea mai populara si apreciata placinta. Cum v-am prezentat deja Strudel cu branza si stafide, acum am ales lamaia care va da o aroma speciala. Daca va tenteaza o varianta sarata vedeti aceasta Placinta cu branza si marar.
Ingrediente forma 20×32 cm:
400 g de faina
praf de sare
1 lingurita praf de copt
150 g zahar praf
200 g unt cuburi
4 galbenusuri
150 ml smantana
coaja rasa de la o lamaie
Umplutura de branza:
600 g branza de vaci
4 albusuri de ou
150 g zahar praf
coaja de 1 lamaie
zeama de 1/2 lamaie
1 lingura de gris
Mod de pregatire Placinta cu branza si lamaie:
Se framanta un aluat din ingredientele mentionate. In faina cernuta adaugam untul rece taiat cuburi. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Apoi adaugam cele 4 galbenusuri si smantana. Rezulta un aluat pe care-l infasuram in folie de plastic si-l dam la frigider pana pregatim umplutura.
Intr-un bol se faramiteaza cu o furculita branza de vaci si se rade deasupra coaja de la o lamaie.
Albusurile se bat tare cu zaharul, apoi se incorporeaza cu miscari ample in branza. Se adauga zeama de la o lamaie, cca. 2 linguri. si o lingura de gris.
Se scote aluatul din frigider, se inparte in doua si se intind doua foi. Se aseaza prima foaie intr-o tava de 22 x 30 cm si se acopera cu umplutura de branza.
Se intinde deasupra a doua foaie care se inteapa cu o furculita ca sa iasa aburul. Se amesteca un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte si cu o pensula se da pe placinta.
Se da apoi la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 45 de minute.
Cand s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma, apoi se taie bucati cat de mari doriti.
Se servesc pudrate cu zahar si ca decor coaja de lamaie. Delectati-va!