Tort Egiptean



Tort-Egiptean-2

 

Tortul Egiptean un desert fabulos, pralinat, compus din 3 foi si 2 straturi cremoase diferite, iar ingredientele sunt la indemana oricui. Desi poate ar parea ceva complicat este o reteta simpla. Am intalnit si pe net cateva retete foarte apetisante. Tortul Egiptean este un tort de care te indragostesti dupa ce il gusti. Va invit sa-l incercati.

 

Ingrediente 1 blat x 3 blaturi:
2 albusuri de ou
2 linguri pline de zahar
1 lingura plina de faina
50 g alune/nuci pisate
sare

 

Tort-Egiptean-3

 

Crema Mousseline (crema de vanilie + unt):
6 galbenusuri de ou
100 g de zahar
50 g amidon + 50 g faina
1 pastaie de vanilie
sau
2 plicuri zahar vanilat (20 g)
400 ml lapte
180 g unt la t° camerei

 

Crema de frisca:
250 ml frisca lichida
150 g alune/nuci pisate
200 g zahar pentru caramel

 

Tort-Egiptean-1



Mod de pregatire Tort Egiptean:
Pregatire blaturi:
Albusurile de ou cu sare se mixeaza. Cad s-ua intarit se adauga zaharul mixand sa se incorporeze. Se opreste mixerul si se incorporeaza faina si nucile (am folosit eu) sau alunele pisate. Se pune intr-un vas de Ø 20 cm uns si tapetat cu hartie de copt.

Se da la cuptorul preincalzit la 170 ° C timp de aproximativ 25 de minute. Se repeta de inca doua ori pentru a obtine 3 blaturi. Daca aveti 3 forme identice puteti sa pregatiti de la inceput cele 3 blaturi, tripland cantitatile de ingrediente de mai sus, apoi impartiti compozitia in formele unse si tapetate cu hartie de copt. Se scot si se lasa sa se raceasca pe gratare.

Pregatim o crema clasica de vanilie:
Se incalzeste pe foc laptele cu vanilia (semintele de pastaie sau zaharul vanilat).
Separat intr-un bol galbenusurile de ou se freaca cu zaharul pana ce se albeste crema. Se adauga faina si amidonul si se amesteca sa se omogenizeze si sa capete un aspect omogen.

Se dilueaza cu lapte cald, dupa care se toarna inapoi in oala si se pune iar pe foc pana se ingroasa. trebuie mestecat ca sa nu se prinda de fundul vasului. Se ia de pe foc si in timp ce este calda se incorporeaza untul taiat in cubulete.

Se acopera cu o folie de plastic lipind-o de crema ca sa prinda crusta si se lasa la racit. Cand crema s-a mai racit se mixeaza ca sa ramana cremoasa.

Pregatirea crema din frisca:
Se topeste zaharul intr-un vas cu fund gros pana capata culoarea clihlimbarului. Se toarna caramelul in strat subtire pe o hartie de copt unsa cu ulei. Se lucreaza rapid ca se intareste repede. Când este racit complet, se zdrobeste cu un sucitor.
Nu se face chiar pulbere ci sa ramana bucatele crocante.

Frisca se bate tare cu un intaritor de frisca. Se adauga jumatate din caramelul tocat, restul se va folosi la asamblare. Nucile / alunele se pot pune fie in caramel fie direct in frisca.

Asamblarea:
Pe un platou se aseaza primul blat din albusuri, deasupra 1/3 din crema galbena de vanilie si apoi 1/3 din frisca batuta. Se mai presara din caramelul tocat. Se repeta de trei ori.

Se imbraca in frisca si se presara deasupra si pe partile laterale caramel tocat. Puteti orna si cu nuci pisate. Se da la frigider pentru 3-4 ore inainte de servire. Pofta buna!

Tort-Egiptean-4-1

 

MOD DE PREGATIRE IN IMAGINI:

Tort Egiptean





Recomandările noastre

2 comentarii

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.