Salata cu ciuperci, pui si maioneza o salata aperitiv pentru masa de Sarbatori sau ocazi speciale. Am vrut in acest an sa ma abat putin de la clasica Salata de boeuf si am inlocuit carnea de vita cu carne de pui si multe ciuperci. A iesit tare buna si va recomand sa o incercati cu prima ocazie.
Ingrediente:
1 piept de pui potrivit
3-4 morcovi
1 pastarnac
1 patrunjel
o felie de telina
sare
2 borcane (280 g) de ciuperci intregi
1 borcan (300 g) de ciuperci feliate
1-2 gogosari in otet
3 castraveti in otet
Maioneza:
2 galbenusuri crude
1 galbenus fiert
1 lingura de mustar
400-500 ml ulei de masline
sare
Mod de pregatire Salata cu ciuperci, pui si maioneza:
Se pune la fiert pieptul de pui. Dupa ce se spumeaza se adauga arzavaturile ca la orice supa: morcovi, pastarnac, patrunjel, telina. Cand au fiert se scoate pieptul si zarzavaturile si se pun la rele. Din zeama ramasa se face o minunata Supa cu taitei ca AICI.
Se toaca carnea si legumele ca la orice Salata de boeuf, doar ca acum am inlocuit vita cu pui si ciuperci.
Se taie marunt si gogosarul si castraveciori in otet am folosit eu dat poate fii si in saramura, totu-i dupa gustul fiecaruia.
Ciupercile intregi si tocate din conserva se scurg.
Pregatim o maioneza din 2 galbenusuri crude, 1 galbenus fiert, 1 lingura de mustar, 400-500 ml ulei de masline si sare.
Montarea salatei este putin diferita. Am ales sa pun ingredientele pe randuri si nu amestecate toate la un loc.
Aveti nevoie de un castron mai adanc sau o forma cilindrica pentru ca salata dupa ce o aranjam o vom rasturna.
Eu am folosit o forma din plastic ramasa de la un tort de inghetata cumparat din comert. Am tapetat forma cu folie de plastic si am inceput aranjarea straturilor.
La baza formei se aseaza una langa alta cat mai strans ciupercile intregi, care dupa rastulnare vor servi ca decor. Apoi incepem sa punem straturile. Indiferent de ordinea aleasa dupa fiecare strat intindem deasupra 2-3 linguri de maioneza.
Retinem 3-4 limguri de maioneza pentru decor. Si tot asa pana se termina ingredientele. Se acopera cu marginile foliei de plastic, scuturam sa se aseze bine si dam la rece cateva ore sau de seara pana dimineata.
Inainte de servire se rastoarna pe un platou si se decoreaza pe margini cu maioneza ramasa. Pofta buna!