Tort cu banane

 

Tort cu blat cu banane, crema caramel si banane caramelizate, cred ca din titlu ati inteles ce nebunie este acest tort. De cand am facut Chec cu banane (Banana Bread) care mnoua ne-a placut tare mult, mi-am propus si un tort. Mi-a placut ce a iesit, totul este o aromade banana. Va invit sa-l incercati, asta daca va plac bananele. S-ar putea sa va placa si Tort cu mousse de bananae.

 

 

Ingrediente Tort cu banane:
Blat / forma Ø 23 cm.
3 oua
280 g zahar praf
180 g unt
3 banane mari si coapte
3 linguri zeama de lamaie
320 g faina alba
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
coaja rasa de la o portocala
60-70 g nuca (pisata)
fulgi de ciocolata amaruie (sau bucati)

 

 

Ingrediente crema caramel:
120 g unt
250 g zahar praf
80 g branza mascarpone (sau alta crema fina)
+
2 plicuri pudding de caramel (80 g)
600 ml lapte
1 lingurita de cafea rasa de scortisoara
Decor de banane caramelizate:
2 banane
cateva jumatati de nuca
100 g zahar brun
2 linguri lapte
2 linguri unt

 

Modul de pregatire Tort cu banane:

Pregatirea blatului / forma Ø 23 cm.
Bananele se decojesc, se taie in felii si se stopesc cu zeama de lamaie ca sa nu se inegreasca. Se strivesc cu o furculita si se lasa deoparte. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

Intr-un bol se spumeaza untul cu zaharul. Daca va place un iz caramelizat puteti folosi zahar brun, eu am folodit zaharul alb. Dupa 2-3minute cand a devenit untul cremos si nu se mai simte zaharul se adauga pe rand ouale. Doar dupa ce primul s-a omogenizat bine se adauga urmatorul ou si se continua frecarea.

Se adauga si bananele marunrite cu furculita si se mai mixeaza putin. Se opreste mixerul si se adauga faina putin cate putin, amestecand cu miscari ample.
La final se adauga coaja de la o portocala, cca 60-70 g de nuci pisate in piulita si cca. 50 g fulgi de ciocolata amaruie (din cei care se folosesc la decorat torturi).

Se tapeteaza o forma de tort Ø 23 cm cu hartie de copt si se rastoarna aluatul. Se da la cuptor la 175 – 180 °C pentru o ora si un sfert sau pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca pe un gratar

 

 

Pregatirea cremei:







loading...

Pentru inceput pregatim puddingul de caramel doar cu 600 ml de lapte. Aici nu adaugam zahar, ca va fii suficient in cea de-a doua crema cu care o vom amesteca. Cand s-a ingrosat se acopera crema cu o folie de plastic ca sa nu se faca crusta, dar nu ermetic ca se fac aburi, apoi se da vasul la rece.

Crema de unt: Cat se raceste puddingul de caramel mixam intr-un alt bol untul cu zaharul cateva minute, apoi incorporam branza mascarpone. Daca compozitia este prea densa se poate adauga 2-3 linguri de lapte sau frisca lichida ca sa devina mai spumoasa.

Amestecam cele doua creme. Mixam crema de pudding  si incorporama crema de unt. Va rezulta o crema spumoasa dar ferma, de o culoare cafeniu deschis.

Tortul se taie in doua blaturi.

Crema se imparte in doua parti, insa o parte va fi mai mare ca sa avem material si de decor. Pe platou se aseaza primul blat, deasupra se intinde 1/2 crema, cel ce-al doilea blat si se imbraca apoi blatul in restul de crema. Retinem 2-3 linguri de crema si pentru decor.

 

 

Decorul este dupa inspiratia de moment a fiecaruia, folosindu-va de un poche.
Pentru ca tortul sa arate ca este cu adevarat de banane, m-am gandit sa caramelizez cateva bucati.

Intr-tigaie caramelizam zaharul brun sau alb. Cand s-a topit adaugam untul si laptele, lasam sa fiarba ca sa devina lichid si intoarcem feliile de banana de 2-3 ori, fara sa le lasam sa se inmoaie prea tare.

 

 

Mai caramelizam si cateva jumatati de nuca. Delectati-va!



loading...

Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>