Tort spirala cu crema de ciocolata

 

Pentru sarbatori cand sunt atatea de facut, m-am tot gandit la ceva mai rapid dar si de efect. Rapid nu a fost deloc, dar a fost de efect. Iata deci tortul care l-am avut de Revelion.

Un astfel de Tort spirala era in plan de mult, dar nu i-a venit randul. Sava Laura are multe variante de torturi spirala, unul mai apetisant ca altul.
Sper sa va placa acest tort, cu scuze ca nu am ajuns sa fac poze intermediare.

 

 

Ingrediente blat:
* 2 oua mari
* 3 linguri de zahar
* 3 linguri faina
* 1 lingura ulei
* 1 lingura apa
* sare

 

  Ingrediente rulada:
* 7 oua
* 7 linguri zahar
* 7 linguri faina
* 1 plic zahar vanilat
* 1 lingura zeama de lamaie
* 1 lingura ulei
* sare

 

 

  Ingrediente ganache de ciocolata:
* 500 ml frisca lichida
* 500 g ciocolata 75% cacao
* 40 g unt nesarat

 

Decor
* 3 cutii rulouri de napolitana
* bomboane

 

 







loading...

Mod de preparare:
Intai facem blatul. Se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga lingurile de zahar, galbenusurile, lingura de ulei si cea de apa rece. Se bat in continuare pana se omogenizeaza compozitia. Se opreste mixerul si se incorporeaza si faina.

Compozitia se va turna intr-o forma de tort cu pereti detasabili, diametru de 23 cm si se da blatul la cuptor pentru 15 minute. Fiind un blat subtire se face repede, deci atentie la cuptor.

Pe acelasi principiu facem si blatul pentru rulada. Cand compozitia e gata se toarna in tava mare de la cuptor in care am pus hartie de copt. Dam la cuptor pentru 20-25 de minute. Se rastoarma peste un prosom umed si presarat cu zahar si in rulam. Se lasa sa se raceasca.

Pentru crema ganache, se incalzeste frisca pe baine-marie, apoi se adauga ciocolata. Luam de pe foc si amestecam pana se topeste ciocolata. Se aduga si untul care-i va da un luciu. Se lasa la rece cca 2 ore, sau de preferat pana a doua zi.

Se mixeaza pana devine cremoasa. Trebuie insistat pentru ca la inceput e tare, dat incet – incet cedeaza. Daca e prea groasa crema, se mai adauga 2-3 linguri de frisca batuta si se amesteca. Eu am folosit o ciocolata cu 70% cacao, dar recomand o ciocolata cu lapte.

Rulada se intinde si se aseaza peste ea 2/3 din crema. Aceasta se inparte pe lung in 4 fasii egale. Incepem sa rulam prima fasie, o asezam in continuarea celei de-a doua fasii si comtinuam sa rulam. La fel cu a treia si a patra fasie si la final obtinem un rulou gros si inalt de latimea fasiilor taiate.

Pe blatul subtire din 2 oua, intindem putina crema si asezam peste ruloul . Ar trebui sa fie aproape exact, daca e mai mare taiati capetele. Imbracam apoi totul in restul de crema ganache.
Pentru decor am imbracat pe lateral tortul in rulouri de napolitana, care ii dau un efect special. Rulourile se gasesc de cumparat in supermarket.

Cautati sa fie la cutie, ca sa fiti siguri ca nu sunt rupte, ca la cele din pungi. Eu a trebuit sa le tai putin ca erau cam lungi. Deasupra am mai pus si bomboane de decor.





loading...

Recomandările noastre

38 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    @Danutza tot ce-i cu cioco e tare bun. Pup!

    @Fancy Cake ai dreptate, merita efortul. Pup!

    @Ramona Alina multumesc frumos. La nulti ani si tie!

    @Lady Butterfly ma bucur ca-ti place. Pup!

    @alinutzika multumesc, pup!

    @Dana Cristea a fost asa gustos cu ciocolata, ca a disparut repede. Pup!

    @ghiocel07 da e putina migala, dar sunt de efect. O zi frumoasa!

    @Simona Patras multumesc, pup!

    @Alexandrina multumesc frumos. La multi ani, pup!

    Un An Nou fericit, tuturor celor pe care am omis sa trec sa le urez! Va sarut cu drag!

  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22

    @Emily multumesc si tie la fel. Pup!

    @Boabe de Cafea a fost de efect. Cum se zice… intai mananci din priviri, apoi gusti. Pup!

    @Antonina S. ai dreptare a disparut cam repejor. Pup!

    @Licuta Marin s-a terminat, dar mai facem. Pup!

    @Corina ma bucur ca-ti place. Un an cu bucurii iti dorim si noi. Pupam!

    @hapleablog cu mare drag. Pup!

    @catkitchen multumesc frumos. Pup!

  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31

    @Delicious Flavours aceste rulouri napaolitane se gasesc in supermarket: kaufland sau billa. Sunt ambalate in pungi de hartie, nu retin gramajul dar au cam 16 bucati. Au dezavantajul ca risti sa fie multe rupte. Dar se mai gasesc aranjate in cutii de plastic transparente in care se pastreaza intregi. Sunt si mai scumpe ca celelalte, dar merita. Astea se gasesc mai greu. Eu le-am luat de la un magazin de cartier, dar nu am mai gasit de atunci. Voi urmari sa vad daca mai apar si daca nu rezolvi intre timp, te anunt. Pup!

  32. 32

    Multumesc mult Sara pentru raspuns. Imi plac ale tale ca sunt bicolore 🙂
    Am mai cumparat si eu in pungi, dar vorba ta, multe au fost rupte. Am gasit la un moment dat la Profi in cutii, dar de atunci nici urma de ele 🙁
    Vezi, la Billa nu am incercat…
    Sper sa gasesc ceva pana saptamana viitoare 😛
    Pupici, Angela.

  33. 33

    Sara, vreau sa fac tortul acesta. Spune-mi, te rog, daca e nevoie ca ciocolata sa fie musai peste 65% continut de cacao sau poate fi orice fel de ciocolata. Ti e ciocolata ai folosit? Multumesc anticipat.

  34. 34

    @Daniela Buzatu eu la acest ganache am folosit ciocolata de 75% cacao. Poti folosi orice ciocolata, dar cand o mixeri se deschide la culoare, daca nu contine mai multa cacao. O sa specific si-n postare. Pup si spor la preparare!

  35. 35

    Sara, multumesc de raspuns. Pana sa citesc comentariul tau, cumparasem deja ciocolata, am luat cu lapte…si nu cred ca a fost o alegere inspirata. In fine, am facut tortul, este 3 am, a iesit si n-a iesit, clar nu e ca al tau. Ganache-ul nu s-a intarit nici dupa vreo 4h, asa ca l-am mixat rece si intr-un final s-a intarit destul de bine, dar avea un aspect ca si maioneza care incepe sa se taie, am incercat sa-l "dreg" si am pus cam 3/4 dintr-un pachet de unt. A iesit ok, dar nu excelent. Blatul rotund a iesit bun, eu am pus cacao in el, si destul de inalt, asa ca am optat sa-l tai in 2 si sa pastrez o parte pentru deasupra tortului. Insa, probabil din cauza oboselii, a tavii de la cuptor, sau a cuptorului chiar, foaia dreptunghiulara s-a cam ars, nu a iesit suficient de moale cat s-o rulez in prosop, si dupa ce am taiat fasiile si am montat tortul, am descoperit ca nu-mi ajunge sa inchei cercul. Ce mai, chinuiala mare, desi nu ma asteptam, ca nu sunt chiar asa novice in bucatarie. Pana la urma l-am mai dres cu rulourile de napolitana, l-am legat cu o panglica albastra, si deasupra am ornat cu rulouri si capsuni, o sa-ti trimit poza, daca vrei. Trebuie sa mai incerc o data, cand sunt mai odihnita si cu mai multa rabdare, sigur tortul este foarte bun (originalul, adica) si de efect. O zi buna si multumesc de sfaturi.

  36. 36

    @Daniela Buzatu imi pare rau ca ai avut neplaceri, dar se mai intampla. Ganache-ul eu il las de regula de seara pana dimineata la frigider. La aspectul de "maioneza" poate ar fi fost mai bine sa adaugi 1-2 linguri de cacao neagra.
    Dar sigur data viitoare iti va iesi super. Dar si asa sigur s-a mancat si a placut. Pup!

  37. 37

    Draga Sara, multumesc de incurajari, esti asa draguta si pozitiva tot timpul. Tortul inca nu l-am prezentat invitatilor, ei probabil nu o sa observe mare lucru, performanta era importanta pentru linistea mea. Te pup. O zi buna.

  38. 38

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>