Ragout inseamna modul de preparare a alimentelor, iar numele provine din limba franceza veche ” ragoûter „, si se traduce „a revigora gusturile”. Este un amestec de carne, legume… gatite la foc mic. De-a lungul timpului au aparut o varietate de retete de ragout specifice diferitelor regiuni ale Europei.
* 1-2 fire ceapa verde
* 1 pastarnac
* 1 pumn de mazare
*100 ml vin alb
* rozmarin
*1 lingurita amidon
* 2 linguri. smantana
* sare
* piper
Carnea de vita, de preferat pulpa, se sterge si se taie in cuburi mari.
Se pun intr-o tigaie cu putin ulei, se rumenesc bucatile pe toate fetele. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se adauga vin alb si supa de vita.
Supa se poate pregati si din cub knorr. Se lasa la fiert la foc mic, verificand mereu, cand lichidul scade se complecteaza iar cu supa.
Separat se curata zarzavaturile si se taie in forme cat mai variate. Ceapa marunt, morcovul in forma de stelute, pastarnacul betisoare, telina in fasii subtiri, dupa care se distuie, plus mazarea intr-o alta tigaie, cat sa le accentuieze izurile.
Cand carnea este 70% patrunsa se adauga legumele distuite si se continua fierberea tot la foc mic. Eu am folosit ciuperci de conserva, asa ca le-am adaugat spre sfarsit impreuna cu 1 lingurita de amidon amestecat cu 2 linguri de smantana. Se mai lasa 2 min. pe foc, apoi se adauga si patrunjelul tocat.
* 1 pahar de lapte
* 2-3 linguri de pesmet
* piper boabe
* boia
Creierul se tine 1/2 de ora in apa rece ca sa-i iasa fibrele de sange. Apoi se opareste in apa cu sare, piper boabe si cateva picaturi otet. Se scoate pe fartie absorbanta. Cand se raceste se toaca cu o furculita. Feliile de paine se scufunda in lapte, apoi se storc si se faramiteaza. Patrunjelul tocat impreuma cu pesmetul se prajeste in cateva picaturi de ulei.
Intr-un bol se anesteca creierul, painea, pesmetul cu verdeata, cele doua galbenusuri, sare, piper si boiaua de ardei. daca este prea moale mai adaugati paine faramitata.
Lasam putin la rece, dupa care facem gelustele. Cel mai usor cu doua linguri udate, luam compozitie si dintr-o lingura in cealalata, dam forma de galusca. Dar merge si cu mana. Se prajesc in ulei incins.
Pe farfurie se serveste acest Ragout de vita alaturi de aceste galuste din creier, care inlocuiesc orice alta garnitura de orez, paste, cartofi.
Pare bun,bun,bun!!!!Iar prezentarea foarte frumoasa!
O saptamana placuta!
@Petronela, multumesc de vizita si aprecieri. O seara frumoasa!
Super mancare, super prezentare. Bafta la concurs
@Bianca multumesc, pupicuri multe!
Ce de arome si culori , Sara draga … DELICIOOOS !!!
Prima data cand voi gati vita , asa ceva va fi .
BAFTA MULTA la concurs !!!
Foarte bun
Mmm, de cand n-am mai mancat galuste de creier…vreau si eu o portieee! puup
Creier pane, la asta mi-a fugit gandul cand am vazut postarea ta :)) arata tare bine mancarica aceasta! Multumesc de inspiratie 🙂
@ONESTA, multumesc de urari!
@Bianka, o seara frumoasa.
@Liana10, si mie imi place mult creierul, indiferent cum este facut. Pup!
@Alina–Explora Cuisine, multumesc, te sarut.