Se pot prepara si din varza dulce in tot timpul anului, dar de Craciun, cele din varza acra nu lipsesc din casa nici unui roman.
Simplu de facut, cu diferente mici de la o zona la alta a tarii, Sarmalele sunt o mancare traditionala pentru toti romani.
* 2 linguri orez
* boia de ardei
* ulei
* apa
Mod de pregatire Sarmale din varza acra:
Se spală varza, daca este prea acra se lasa mai mult la apa. Se desprind foile una cate una. Se taie cotoarele. Daca frunzele sunt prea mari, se taie în jumatate. Se amesteca carnea tocata, ceapa calita, orezul, usturoiul, cimbrul, menta, sarea şi piperul.
Se umplu foile de varza, apoi se ruleaza cu totul. Frunze de varza prea mici sau prea rigide ce nu se poate rula, va vor taia julien cat mai subtire. Iîn partea de jos a vasului se aseaza un strat de varza tocata, apoi afumatura, ca felii de bacon, carnati, slanina, dupa gust, pentru aroma.
Se aliniaza sarmalele in rand, cat mai strans. Se acopera cu alt strat de varza si asa mai departe. Ultimul strat va fi varza tocata.
Se adauga sosul de rosii si rosiile taiate, apa cat sa acopere sarmalele si se fierb la foc potrivit cca. o jumatate de ora. Dupa aceea se dau la cuptor pentru inca 20-30 minute. Se servesc, dupa gust cu mamaliga si smantana.
Foarte frumos arata sarmalele. Intr-adevar.. simplu de facut… migala vine la impaturit, mai ales daca faci multe!
Sarbatori fericite cu sanatate si multe impliniri!
Im palce foarte tare
@felis sunt putin migaloase la impachetat, dar cand le mananci… uiti cum afost.Pup!
@Bianka, ma bucur ca-ti plac. O zi frumoasa.
Mie i-mi plac sarmalele la nebunie as minca in fiecare saptamana ….dar pina acuma nu am auzit de menta in sarmale !? O intrebare am ce gust au adica la cit de mult i-mi plac eu le máninc oricum dar as vrea sa stiu deoarece ma bate gindul sa incerc sa pun putina menta dar nu stiu restulm familionului ce va gust va simti….sau mai bine i-mi raman mie toate si asta e o varianata la cit sunt de inebunita dupa sarmale….Te rog spune-mi asa ca idee are gust de menta sau se pierde si are o aroma doar placuta…..
@Sell@, sincer nu stiu daca alti folosesc, dar si eu si sotul meu asa am mostenit reteta. Eu de la mama mea care era jumatate grecoica, si mama sotului unguroica. Eu folosesc menta uscata la plic, pe timpuri nu se gasea ca acum toate plantele proaspete la ghiveci. Cu acela uscat nu se simte ca-i menta, doar aroma. Asa ca s-ar putea sa-i placa familiei tale. Cu frunza de menta proaspata cred ca se simte si denatureaza sarmalele. Pup!