Ca si Piftia de porc si Sarmalele sunt mancaruri traditionale de Craciun. Reteta de anul acesta este la fel ca reteta deja postata, difera doar „floarea” din varza umpluta cu carne. V-am facut curiosi…!
Da, sotul meu Miki, caci el e autorul sarmalelor, a facut si o floare din inima verzei, care a avut succes si cum toti si-o doreau, am tras la sorti cine o va manca.
Ingrediente:
* 2 linguri orez
* piper
* apa
Mod de pregatire:
Se spala varza, daca este prea acra se lasa putin la apa. Se desprind foile una cate una. Se taie cotoarele. Daca frunzele sunt prea mari, se taie in jumatate. Inima verzei se lasa intreaga si se va umple intre foi cu umplutura de carne, rezultand o rozeta.
Se amesteca carnea tocata, ceapa calita in prealabil, orezul, usturoiul, cimbrul, menta, sarea si piperul. Se umplu foile de varza, apoi se ruleaza cu totul. Frunze de varza prea mici sau prea rigide care nu se poate rula, va vor taia julien cat mai subtire.
In partea de jos a vasului se aseaza un strat de varza tocata, in centru se aseaza inima de varza umpluta. De jur imprejur vom aseza sarmale, care astfel vor si sustine rozeta.
Se aseaza intre si afumatura, ca felii de bacon, carnati, slanina, dupa gust, pentru aroma. Se continua pana se termina sarmalele.
Se acopera cu un strat de varza. Ultimul strat va fi varza tocata. Se adauga sosul de rosii si rosiile taiate, apa cat sa acopere sarmalele si se fierb la foc potrivit cca. o jumatate de ora. Dupa aceea se dau la cuptor pentru inca 20-30 minute. Se servesc, dupa gust cu mamaliga si smantana.
Moama ce minuntii !! Imi ploua in gura! Si doar ieri am mancat o portie 😉 Sarbatori minunate in continuare!
tare bine arata!
Magnifique assiette. BRAVO!!
Très bonnes fêtes et à bientôt pour de nouvelles gourmandises.
Nu refuz niciodata o portie de sarmalute, mai ales la cum arata ale tale!!!Pup
Mi s-a umplut gura de apă! Arată superb 🙂
Ideea cu bucățelele de mămăligă sub sărmăluțe, e genială! 🙂
Ce idee interesanta! N-am mai vazut combinatia asta, dar arata minunat! Si banuiesc ca au fost foarte gustoase. Pupici
Sarmalele sunt preferatele mele.Delicioase.Pupicei!
Delicioase!!!!yammy,yammy…Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!!!!
Arata minunat!Nelipsite de pe masa de Craciun!Pupici!
Ce bine stau pe mamaliguta!!!Tare bune sunt!Pup!
@Antonina S si mie imi plac mult sarmalele si le facem destul de des. Pup!
@alinutzika multumesc, pup!
@Nadji merci beaucoup. Bonne soirée!
@Dana Cristea ma bucur ca-ti plac, pup!
@Andi Cârlan multumesc de vizita si aprecieri. O seara frumoasa!
@Simona da au fost tare gustoase. Pup!
@DiaMar si la noi. Pup!
@Mare Maria multumesc frumos. Si tie la fel, sarbatori fericite!
@FLORY ai dreptate, sunt traditionale dar si al naibi de bune. Pup!
@Licuta Marin multumesc, pup!
bune mai sant!!sarbatori fericite si binecuvantate
La Craciun n-am mancat sarmalute si mi-ai facut o pofta….dar abia fac rost de varza murata le fac si eu…Sant mandra de sarmalele noastre romanesti….si le duc dorul.
Ale tale arata minunat si cred ca-s delicioase!
Iti doresc sarbatori fericite in continuare iar noul an sa va aduca la amandoi numai sanatate si bucurii!
La multi ani !!!