Sarmale din varza acra / 2



Ca si Piftia de porc si Sarmalele sunt mancaruri traditionale de Craciun. Reteta de anul acesta este la fel ca reteta deja postata, difera doar „floarea” din varza umpluta cu carne. V-am facut curiosi…!

Da, sotul meu Miki, caci el e autorul sarmalelor, a facut si o floare din inima verzei, care a avut succes si cum toti si-o doreau, am tras la sorti cine o va manca.

Ingrediente:

* 800 g carne tocata porc (sau porc+vita)
* 2 cepe tocate
* 2 linguri orez
* 1 catel de usturoi tocat
* 1/2 lingurita cimbru tocat
* 1/2 lingurita de menta
* rosii in bulion
* boia de ardei
* sare
* piper
* ulei
* apa
* 1 varza acra mare

Mod de pregatire:

Se spala varza, daca este prea acra se lasa putin la apa. Se desprind foile una cate una. Se taie cotoarele. Daca frunzele sunt prea mari, se taie in jumatate. Inima verzei se lasa intreaga si se va umple intre foi cu umplutura de carne, rezultand o rozeta.



Se amesteca carnea tocata, ceapa calita in prealabil, orezul, usturoiul, cimbrul, menta, sarea si piperul. Se umplu foile de varza, apoi se ruleaza cu totul. Frunze de varza prea mici sau prea rigide care nu se poate rula, va vor taia julien cat mai subtire.

In partea de jos a vasului se aseaza un strat de varza tocata, in centru se aseaza inima de varza umpluta. De jur imprejur vom aseza sarmale, care astfel vor si sustine rozeta.

Se aseaza intre si afumatura, ca felii de bacon, carnati, slanina, dupa gust, pentru aroma. Se continua pana se termina sarmalele.

Se acopera cu un strat de varza. Ultimul strat va fi varza tocata. Se adauga sosul de rosii si rosiile taiate, apa cat sa acopere sarmalele si se fierb la foc potrivit cca. o jumatate de ora. Dupa aceea se dau la cuptor pentru inca 20-30 minute. Se servesc, dupa gust cu mamaliga si smantana.





Recomandările noastre

14 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11

    @Antonina S si mie imi plac mult sarmalele si le facem destul de des. Pup!

    @alinutzika multumesc, pup!

    @Nadji merci beaucoup. Bonne soirée!

    @Dana Cristea ma bucur ca-ti plac, pup!

    @Andi Cârlan multumesc de vizita si aprecieri. O seara frumoasa!

  12. 12

    @Simona da au fost tare gustoase. Pup!

    @DiaMar si la noi. Pup!

    @Mare Maria multumesc frumos. Si tie la fel, sarbatori fericite!

    @FLORY ai dreptate, sunt traditionale dar si al naibi de bune. Pup!

    @Licuta Marin multumesc, pup!

  13. 13
  14. 14

    La Craciun n-am mancat sarmalute si mi-ai facut o pofta….dar abia fac rost de varza murata le fac si eu…Sant mandra de sarmalele noastre romanesti….si le duc dorul.
    Ale tale arata minunat si cred ca-s delicioase!
    Iti doresc sarbatori fericite in continuare iar noul an sa va aduca la amandoi numai sanatate si bucurii!
    La multi ani !!!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.